Még sosem csináltam rebarbarás süteményt, és már nagyon érdekelt, hogy milyen ez a növény, milyen ízvilágot hoz az eperrel együtt. Sokáig keresgéltem a neten receptet, és találtam az alábbi pitét, ezt készítettem el. Nekem elég nagy a pitetálam, ezért az eredeti recept tésztája nem volt elég, másfeles adagot kellett készítenem.
Hamar elkészült a pite és isteni finom lett. A rebarbara savanykás fanyar íze valami fantasztikus, az édes eperrel szuper párost alkotnak.
Hozzávalók a tésztához:
18 dkg vaj
30 dkg liszt
9 dkg cukor
2 tojássárgája
3/4 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 ek tejföl
egy citrom reszelt héja
tojásfehérje a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg eper
20 dkg rebarbara
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 púpos ek. keményítő/vaníliás pudingport adtam hozzá keményítő hiányában
- Először a töltelékhez előkészítjük a gyümölcsöket, az epret és a rebarbarát is megmossuk. A rebarbara héját levágjuk, majd 2 centis darabokra vágjuk. Az epret lecsumázzuk, majd egy tálba szórjuk őket, hozzáadjuk a cukrot, és állni hagyjuk.
- A tészta hozzávalóit egy edényben összekeverjük, majd a kezünkkel összegyúrjuk, a vaj a meleg kezünktől lesz puhább, és így könnyen összeáll a tészta. Jót tesz neki, ha berakjuk egy fél órára a hűtőbe, de ha nem bírunk várni, akkor is finom lesz.
- A pitetálat kivajazzuk. A tésztából egy darabkát levágunk (kb egy negyedét), ezek lesznek a csíkok. A maradék tésztát két fólia között könnyen ki tudjuk nyújtani, ezt a szuper trükköt most alkalmaztam először és tényleg sokkal egyszerűbb így a tészta kinyújtása, és utána könnyebb is belehelyezni a pitetálba. Az egyik felén otthagyjuk a fóliát és úgy tudjuk könnyen belesimítani a tálba.
- A gyümölcsöket lecsöpögtetjük és összeforgatjuk a vaníliás cukorral és a pudingporral/keményítővel. Majd belehalmozzuk a tésztára.
- A maradék tésztát is kinyújtjuk és csíkokat teszünk a gyümölcsök tetejére.
- 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral tálaljuk.