A muffintól a tortáig: TOP 5 málnás desszert

málna

A málna a Wikipédia szerint: gyümölcse miatt kedvelt kerti növény. A magas vitamintartalma miatt egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36-70%-os) cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének (0,18–3,80 mg cukor naponta virágonként) – a méhek számára egy megbecsült melléktápanyagforrás. A málnát tiszta alkohol édesítésére is használják. A gyümölcs szüret után már nem érik tovább, így a nem klimakterikus gyümölcsök közé tartozik.

A málna jótékony hatásai pedig az alábbiak (Forrás: innen)

  • A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket.
  • Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat
  • Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.

És a legfontosabb talán az, hogy a málna finom. És nagyon finom desszerteket lehet készíteni belőle. Kiválogattam nektek a számomra top 5 málnás desszertet.

1. New Yorki sajttorta málnával –  ez az örök kedvenc, bármilyen gyümölccsel el tudnám képzelni, de talán málnával a legjobb.

sajttorta

2. A málnás brownie ötvözi a csokoládé édességét a málna fanyarságával – kihagyhatatlan!

málna brownie

3. Málnás-vaníliás pohárkrém, ha nem akarjuk bekapcsolni a sütőt egy kánikula napon, és gyorsan valami finomságra vágyunk!

málnás pohárkrém

4. Málnás-vaníliás muffin, ha egy kicsit több időnk van és a sütőt is bekapcsolnánk – gyerekzsúrra tökéletes!

málnás muffin

5. A 15 perces sütés nélküli torták között is van egy málnás verzió – ezeket a tortákat nagyon szeretem, mert sütés nélkül gyorsan megvannak és nagyon finomak.

málnás

 

Nektek melyik a kedvenc málnás receptetek? Gyertek a Facebook oldalamra és írjátok meg!

Szólj hozzá!