Bagel, avagy mit is együnk reggelire

bagel

A barátnőm csak őrültnek nevez, amikor este 10-kor nekiállok muffint sütni. Azt nem is mondtam neki, hogy ezt a bagelt is akkor csináltam. És ezt még keleszteni is kellett. De muszáj volt, mert bagelt akartam enni.. ja, és nem vagyok ám babás, meg kívánós, szóval alapból egy kicsit őrült vagyok.

Lilafüge oldalán találtam rá a tuti receptre
Mondjuk én csak fél adagot csináltam, hármunknak tökéletesen elég volt. Meg zsemle is lett belőle, ahogy a fotó is mutatja.

Recept
(15 normál méretű bagelhez)

1 kg finomliszt
1 ek só
7 g szárított élesztő (bár most nézem, hogy ő eredetileg 15 gramm friss élesztőt írt, de szerintem az csak 5, én most szárítottal csináltam, mert csak az volt)
2 ek cukor
1 ek olaj (+ olaj a kelesztőtál kikenéséhez)
1/2 l langyos víz
2 ek cukor a posírozáshoz

A lisztet a sóval és az élesztővel összekeverem, ugyanezt teszem a vízzel, az olajjal és a cukorral. A száraz keveréket nagy tálba teszem, a közepére kis mélyedést alakítok ki és ide öntöm a vizes keveréket. Amennyire tudom fakanállal összekeverem, majd kezdődhet a dagasztás.
A tészta kemény, nehezen dolgozható masszává áll össze, de ettől nem kell megijedni, kitartóan kell dagasztani, teljes erőbedobással. Ha elbírja, még adható hozzá liszt, ennél a tésztánál nem baj, ha száraz. Az egész dagasztási művelet jó 15 percet vesz igénybe, vagy annyit, amíg rugalmas, fényes tésztát kapok. Ha ez megvan, a tésztát labdává alakítom és egy nagy kiolajozott tálba teszem. A tálban megforgatom, hogy minden oldala olajos legyen, lefedem (folpackkal) és meleg helyen 1 órán át kelesztem (ez idő alatt kb. kétszeresére kel meg).

A kelesztés után újabb harc következik: a tésztát jól le kell püfölni (tényleg öklözni), hogy összeessen, ismét sűrű, de jól alakítható legyen. Ha lapos, még egyszer jól átgyúrom, majd 3 részre osztom (én le szoktam mérni az adagokat, hogy a végén egyforma bageleket kapjak).
A munka után következik a móka, a formázás. Amíg az első harmaddal dolgozom, a többi tésztát nedves ruhával letakarom, hogy ne száradjon ki.

Az 1/3 tésztát 5 részre osztom, ezeket pedig hurkává sodrom. 1-1 hurka két végét összeragasztom (jól összenyomom) úgy, hogy középen legalább kétszer akkora lyuk legyen, mint amit a végén szeretnék (még így is megvan rá az esély, hogy idő közben ¨benő¨). Nem árt a karikákat egy kicsit lenyomkodni, hogy lyukas korongokra hasonlítsanak, mert még fel fognak emelkedni. Ha mind a 3X5 bagelt megformáztam, következhet a posírozás.
Ehhez a vizet egy nagy lábosban a 2 ek cukorral felforralom. Amíg a víz forr, a megformázott bageleket letakarva kb. 20 percig pihentetem, ennyi idő alatt szépen felemelkednek ( ez az utolsó esély, hogy a lyukakon még alakítsunk, érdemes élni vele). Ezután 4-5 bagelt a forrásban levő vízbe teszek és egy percig – egyszer megfordítva – posírozom (lobogó vízben főzöm), majd kicsit lecsöpögtetem és sütőlapra szedem őket.

A posírozott bageleket tetszés szerint magokkal lehet díszíteni (mák, napraforgómag, szezámmag, stb) majd forró sütőben (240 fok) max. 15 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Ezután már csak azt kell megvárni, hogy kihűljenek és fogyaszthatóak is.

Szólj hozzá!