Banános gyümölcskenyér

IMG_3119-banánkenyer

Az ilyen hideg téli napokon jól esik egy kis gyümölcskenyér, tele finom gyümölccsel és a tetején csokoládéval. Ezt a receptet még sosem csináltam, a 66 karácsonyi édesség szakácskönyvből való. Fura benne, hogy élesztő kell bele, de egyáltalán nem kell keleszteni. Kicsit tartottam tőle, hogy így milyen lesz, de nagyon elégedett vagyok vele, és Kiskorú is megevett már egy szeletet. Igaz, hogy eláll 2-3 napig, nálunk tuti csak pár szelet marad holnapra.

A recepten kicsit módosítottam, úgyhogy most ezt adom közre, csináljátok meg, habos kakaóval egy gyerekmese mellett tökéletes. Bár szerintem holnap reggelire egy vaníliás kávé mellé is az lesz.

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához: (nekem egy 18 cm tortaforma lett belőle és egy kalácsforma is, vagy mi a neve ennek a hosszúnak a képen lent)

1 citrom,

1 alma,

2 banán,

280 gramm cukor,

200 gramm mazsola,

egy darabka birsalmasajt,

500 gramm finomliszt,

1 dl tej,

20 gramm élesztő,

150 gramm vaj,

2 vaníliás cukor,

1 csipest só,

3 tojás

1. A citrom héját lereszeltem, a levét kinyomtam. Az almát megpucoltam, apró darabokra vágtam. A banánt félbevágtam és szeletekre vágtam, majd az almára és a banánra ráöntöttem a citromlevet, rászórtam a citromhéjat, majd két evőkanál cukorral összekevertem az egészet. Hagytam így állni, amíg a többi hozzávalót előkészítettem. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.

2. A langyos tejbe egy kávéskanál cukrot tettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam, hogy felfusson.

3. A mazsolát langyos vízbe áztattam, majd lecsöpögtettem, konyharuhával megszárítottam és apró darabokra vágtam.

4. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval habosra kevertem habverővel, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat. Kis adagokban hozzáadtam a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt is. Végül már fakanállal hozzákevertem a gyümölcsöket.

5. A formákat kibéleltem sütőpapírral, majd belekanalaztam a masszát. A sütőben 1 órát sütöttem, az első 35 percben tilos kinyitni a sütőt, mert összeesik a tészta.

6. A formában hagytam langyosra hűlni, majd kivettem a formából, és a sütőpapírt is leszedtem róla és hagytam úgy teljesen kihűlni.

Az egyik forma tetejére 50 gramm étcsokoládét olvasztottam vízgőz fölött, majd rácsurgattam a gyümölcskenyérre. Jó étvágyat!

IMG_3108-banánkalacs

 

Szólj hozzá!