Mézeskalács torta forralt boros almával

Megláttam ennek a tortának a képét a Pinteresten és tudtam, hogy meg kell sütnöm valamikor. Annyira gyönyörű, annyira karácsonyi. Az íze pedig különleges (ezt persze már én találtam ki), diós piskóták között krémes vanília forralt boros almadarabokkal.

Két piskótát sütöttem, az egyik 20 cm-es volt, a másik pedig 16 cm-es. A 20 cm-es a teljes mennyiségből készítettem, a 16 cm-est pedig a fele mennnyiségből.

Hozzávalók:( 20 cm-es tortaformához)

A piskótához:
150 gramm cukor, és 60 gramm cukor a tojásfehérjéhez
210 gramm liszt
50 gramm darált dió
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 sütőpor

A vaníliakrémhez:
3 tojás
6 evőkanál liszt
6 dl tej
30 dkg vaj
210 gramm porcukor
2 vaníliás cukor/1 vaníliarúd kikapart belseje

A forralt boros almákhoz:
1 kg piros alma
1 dl vörösbor
fahéj ízlés szerint
2 evőkanál cukor
1 fél citrom leve

A külső krém:
500 gramm mascarpone
2 evőkanál porcukor
1 citrom leve
kókuszreszelék

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír kicsit magasabb legyen, mint a tortaforma széle.

A lisztet, diót, sütőport elkevertem egy edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 60 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 150 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehet a formába. 50 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és megvártam míg teljesen kihűl.

Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. Ezt a piskótát nagyon könnyű vágni, nagyon szépek lesznek. És utána könnyű is a krémekkel is a munka.

A vaníliakrémhez a tojásokat a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük és próbáljuk nem megenni mindet, hogy a tortába is maradjon.

Az almákat megpucoltam és kis kockákra vágtam. Egy magasabb falu edénybe tettem őket, megszórtam cukorral, ráfacsartam a citrom levét, majd elkezdtem felforralni. Hozzáadtam a fahéjat és a bort is, majd tovább pároltam fedő alatt. Kb 10 percig pároltam, aztán megkóstoltam, nekem ízlett a fanyar boros-fahéjas íz. A vaníliás krém elég édes, azért pont jó páros mellé a kevésbé édes alma. Meghagytam darabosan a tortába.

A teljesen kihűlt piskótát három egyenlő részre vágtam, majd szintenként megkentem a teljesen kihűlt krémmel. Mindegyik szintre tettem egy kis almát is.

Mindkét tortát elkészítettem így. A maradék krémmel körbekentem és beraktam a hűtőbe. Kb 1-2 óra hűtés után kivettem, és bekentem a mascarponés krémmel. Ez fehérebb, mint a vaníliás krém, viszont, ha nagyon fehéret szeretnénk, akkor szükséges lehet fehérítőpor is, amit a nagyobb cukrászüzletekben lehet kapni. (Én most beértem ezzel a kevésbé fehérrel.)

Amikor a tortákat egymásra tesszük, akkor fontos, hogy az alsó ki legyen merevítve, ezért három szívószálat szúrtam az alsó tortába, úgy, hogy nem látszottak ki. Rátettem a kisebb tortát, majd az illesztéseknél javítottam még krémmel, hogy szépen nézzen ki. Így is kicsit ferde lett. 🙂 Utána rákerültek a mézeskalácsok és a fenyőfák is. Végül megszórtam egy kis kókuszreszelékkel és máris kész a csodaszép karácsonyi torta.

Köszönet a csodálatos fotókért Henriknek, a foodstylingért pedig Melindának, a Kertes ház magazin szerkesztőjének.

Szólj hozzá!