Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a barátnőmmel Rómában ünnepeltük a közös névnapunkat. Az idő is szuper volt, megnéztük az összes kötelező látnivalót, párat véletlenül sikerült, de hát Rómában szinte minden sarkon van valami nevezetesség. És ehhez mérten iszonyatos tömeg. Anita szerint ki is tehették volna Rómára a „megtelt” táblát.
Pár utazási tipp azoknak, akik Rómába készülnek. Mi Wizzairrel voltunk, másfél óra volt az út, egyáltalán nem vészes. A reptérről vonattal mentünk be a városba, húsz percenként jár, van egy amelyik fél óra alatt bent van Termini megállónál a központban és van egy, amelyik minden megállóhelyen és állomáson megáll. Mi ezzel mentünk a szállásra, amit az Airbnb oldalon keresztül foglaltunk egy kedves olasz fiúnál potom pénzért.
FONTOS: utazás előtt meg kell venni mindenhova online a jegyeket, így órákat spórolhatunk, mert a Colosseumnál és a Vatikánnál is kilométeres sorok voltak. De nekünk nem kellett kiállni, azonnal bejutottunk.
Továbbá nem árt magunkkal vinni egy útikönyvet, amit én ügyesen itthon hagytam, a fényképezőgépbe tartozó SD kártyával együtt. Milyen jó, hogy már az okostelefonokban fényképezőgép is van!
Ha szeretnétek piacozni, akkor ajánlom a Campo de Fiori-t, ami Róma legnagyobb piaca, lehet kapni mindenféle színű és ízű italokat, tésztákat, tésztaszószokat, fűszerkeverékeket, zöldséget, gyümölcsöt, meg persze szuper hasznos szuveníreket is. Érdemes délelőtt kimenni, mert három óra körül már alig voltak. És fontos információ, hogy ezen a téren található Mercator nevezetű helyre véletlenül se üljetek be, mert 2 Euro egy liter csapvíz, a pincérek bunkók és az ételek sem voltak valami finomak.
És jöjjenek a gasztro élmények, mert hát ez mégiscsak egy gasztroblog. Ennyi pizzát, mint itt az 5 nap alatt, nem szoktam fél év alatt enni. De megérte. Még ha pár kilóval nehezebb is lettem pont a bikiniszezon ideje előtt. Nem tudom, hogy hogy készítenek ilyen finom vékony tésztás pizzát, talán kihagyják az élesztőt belőle? A kedvenc ez a rukkolás-paradicsomos-parmezános verzió volt. Ide linkelem azért a pizzareceptet, hogy én hogy készítem, hát igen, ez már a „magyarosabb” verzió.
Ha már Olaszország, akkor kötelező ital az Aperol Spritz. Ez egy olasz keserű-likőrből (Aperol), habzóborból (Prosecco) és szódából álló koktél, amit az olaszok fröccsének is neveznek. Ízét tekintve narancsos, nagyon finom. Sok jéggel és narancskarikákkal tökéletes.
Elkészítése egyszerű: egy ital 3 rész Prosecco, 2 rész Aperol, 1 rész szódát tartalmaz. Egy pohárba töltjük a hozzávalókat, megkeverjük, majd jéggel és narancsszeletekkel díszítjük.
Majd desszertes blog révén a desszertek. Háromfélét ettünk, az első az alap a Tiramisu. Ezt a Pantheon előtti téren ettük egy kávézóban verőfényes napsütésben. Finom volt tényleg, de hát nem nagyon lehet elrontani egy tiramisut. Nekem epres receptem van, itt találjátok. Illene már kávésat is készítenem.
A másik desszert a szicíliai Cannoli volt. Mivel ilyet még sosem készítettem, nem tudok recepttel szolgálni, de igyekszem majd pótolni eme hiányosságot. Mindenképpen meg kell kóstolni, olyan, mint egy fagyitölcsérbe (bár kicsit vastagabb a tészta) töltött túrókrém.
A harmadik pedig a Torta della Nonna (Nagymama tortája), ami egy toszkán desszert, pitetésztában narancsos krém és a tetején pirított fenyőmag. Azt hiszem, ilyet muszáj lesz készítenem, mert ez annyira, de annyira finom volt.
És van még egy tipikus olasz desszert, a Panna Cotta, amit most nem kóstoltunk, de itt találtok receptet hozzá.
A Cannolit és a Nagymama tortáját a Vitti Cafe-ban ettük, ami a Piazza S. Lorenzo-n található. Innen származik az Aperol fotója is, továbbá a pizzájuk is nagyon finom volt.
Ha Rómában jártok, akkor a Spanyol lépcsőt ne hagyjátok ki, naplementekor ilyen gyönyörű. (De vigyázzatok az indiai vörös rózsás fiatalemberekkel, mert mindenképpen szeretnének rózsát adni, meg csevegnek is kedélyesen, aztán persze várják a fizetséget érte. Mondjuk Prada táskát is árulnak 10 Euroért, ha valaki szeretne egyet… 🙂 )