Cinnamon roll – az igazi amerikai fahéjas csiga

Az interneten mindig előbukkannak azok a videók, amikben tipikus amerikai édességeket készítenek. És az ágyban fetrengve hétvégén pont szembejött a videó a fahéjas csigáról, ami tipikus amerikai desszert, jól nyakon öntik a fahéjas kelt tésztát még egy kis cukros mázzal. Ennek nem lehet elállni, így muszáj volt elkészítenem. Tipikus amerikai szokás, hogy a mértékegység az a cup vagyis a csésze, itt általában 2 dl csészére gondolnak, legalábbis én ekkorát használtam.

Hozzávalók:
2 csésze tej
fél csésze olvasztott vaj
fél csésze cukor
2 dkg élesztő (vagy ez zacskó porélesztő)
4 csésze liszt majd utána még 3/4 csésze liszt
egy csipet só
egy késhegynyi sütőpor

A töltelékbe:
3/4 csésze vaj a töltelékbe
3/4 csésze barnacukor
2 teáskanál fahéj

Egy edénybe tesszük a tejet, olvasztott vajat, cukrot, elkeverjük majd beleszórjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Utána hozzáadjuk a 4 csésze lisztet, elkeverjük és hagyjuk egy órát kelni.
Amikor megkelt, hozzáadjuk a sót, a sütőport, és egy háromnegyed csésze lisztet, elkeverjük, majd átgyúrjuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra, majd megkenjük a vajjal (itt nem kell megolvasztani, hanem elég puhának lennie), megszórjuk a barnacukorra és a fahéjjal majd a hosszanti végétől feltekerjük. Egy éles késsel felszeleteljük kb 2 cm-es szeletekre, majd egy kivajazott tortaformába tesszük egymás mellé. Még 30 percig kelesztjük, aztán előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 25-30 percig.

A mázhoz a tetejére
1/2 csésze mascarpone (kb 200 gramm)
2 teáskanál tej
2 teáskanál cukor
1 teáskanál vanília aroma
egy csésze porcukor
Elkeverjük őket egy edényben és a megsült fahéjas tekercsre kanalazzuk. Én tejszínt használtam mascarpone helyett, ezért kicsit folyósabb lett.