Ezt a receptet répatortához szoktam használni, de muffinformában megsütve is ugyanolyan finom. Szép díszítéssel a tetején karácsonyi partifalatoknak is megfelel. Az íze pedig mennyei. A répát meg egyáltalán nem is lehet érezni benne, viszont általa szaftos és puha lesz a tészta. A karácsonyi ízvilágot a fahéj, szerecsendió és gyömbér adja. Nagyon intenzív íze lesz.
Hozzávalók a muffinhoz:
15 dkg cukor
175 ml olaj
3 enyhén felvert nagyméretű tojás
14 dkg reszelt répa
10 dkg mazsola
egy nagy narancs reszelt héja
17 dkg liszt
fél csomag sütőpor
egy evőkanál őrölt fahéj
fél evőkanál szerecsendió
fél evőkanál reszelt gyömbér
A tetejére
25 dkg mascarpone
egy citrom vagy narancs leve
3-4 evőkanál porcukor
szórócukor
fehér fondant/marcipán
A sütőt 180 fokra – légkeverésen 160 fokra – előmelegítem. A muffinpapírokat a kapszliba teszem. A cukrot az olajjal és a tojásokkal összekeverem, beleforgatom a répát, a mazsolát és a narancshéjat. A lisztbe belekeverem a sütőport és a fűszereket, majd beleszitálom a répás keverékbe. Az egészet éppen csak összeforgatom, lágy és folyékony masszát kell kapnom. A tésztát a formába kanalazom, mindegyiket 3/4-éig és 20-22 percig sütöm, majd rácsra téve hagyom teljesen kihűlni.
A mascarponét összekevertem a citromlével/narancslével és a cukorral, majd habzsákba tettem és a kihűlt muffinok tetejére nyomtam. A fondantot/marcipánt átgyúrtam, majd porcukorral meghintett pulton kinyújtottam, és hópihe kiszúróval mintát nyomtam bele. A krémet megszórtam kék díszítőcukorral és mindegyik muffin kapott egy hópihét is.
Köszönet a csodálatos fotókért Henriknek, a foodstylingért pedig Melindának, a Kertes ház magazin szerkesztőjének.
Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.