Az idei karácsonyra gondoltam, hogy megalkotok egy újabb tortát, amibe beletettem mindent, ami a karácsonyra emlékeztet, mézeskalács fűszerek, mandula, narancsos krém és a nagy kedvenc a birsalmasajt. A torta nem bonyolult, egész gyorsan el is készül és egész gyorsan el is fogy.
Most vendégségbe készült a torta, azt mondták, hogy nagyon jó lett.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy egy teáskanál vanília aroma
- 4 tojás
- 2 dl tej
- 100 g őrölt mandula
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel elkevertem a cukorral, majd hozzáadtam a vanília aromát, tojást és lassan a tejet. Utána a liszt, mandula, mézeskalács fűszer és a sütőpor következett, egynemű tésztát kell kapni. Folyékony tészta lesz, kapcsos tortaformában kell sütni. A tortaforma nekem most 26 cm-es volt, kivajaztam vékonyan és kiliszteztem egy kicsit, hogy majd könnyen kijöjjön a piskóta.
Előmelegített 180 fokos sütőben sütöttem 40 percig. Utána megvártam, hogy kihűljön, majd kettészeleteltem.
A krémhez most francia vajkrémet készítettem, amit a tortaiskola.hu oldalról néztem. Maradt egy csomó tojássárgája a másik tortából, így ehhez pont fel tudtam használni.
Hozzávalók:
- 6 tojássárga
- 200 g cukor
- 60 ml víz
- 500 g vaj
- egy csipet só
- egy citrom héjja és leve
- egy narancs leve
A tojássárgáját kihabosítottam, habosnak, világos színűnek kell lenni, mint amikor a piskótához készítjük .
Egy edényben a vizet és a cukrot feletettem forrni. 118 fokig kell forralni, ha nincs cukorhőmérőtök, akkor azt nézzétek, hogy mikor sziruposodik.
Ha kész a szirup, akkor óvatosan, folyamatos keverés közben hozzáadtam a habos sárgájához. Itt adtam hozzá a só is. A robotgép keverte legalább 10 percig, mire langyosodott és sűrűsödött. Akkor hozzákockáztam a szobahőmérsékletű vajat, azzal is jól elkeverte a gép. Majd ment bele a narancs és a citrom leve és héjja. Itt érdemes megkóstolni, hogy elég citrusos e. A sima krém nagyon édes, azért kevertem bele citromot, hogy ellensúlyozza az édességet.
Amikor kihűlt a piskóta és a krém is kész lett, akkor kettévágtam a piskótát, megtöltöttem a krémmel, majd birsalmasajt darabkákat szórtam rá. Végül a másik piskótával befedtem, és a krémmel körbekentem.
Hagytam egy kis krémet, amihez zöld ételfestéket adtam (fenyőzöld zselés ételfesték) és ezzel dekoráltam a torta tetejét. Meg pár mézeskalács és habcsók is került a tetejére.