Karácsonyi mézeskalács torta birsalmasajttal és citrusos krémmel

 

Az idei karácsonyra gondoltam, hogy megalkotok egy újabb tortát, amibe beletettem mindent, ami a karácsonyra emlékeztet, mézeskalács fűszerek, mandula, narancsos krém és a nagy kedvenc a birsalmasajt. A torta nem bonyolult, egész gyorsan el is készül és egész gyorsan el is fogy. 

Most vendégségbe készült a torta, azt mondták, hogy nagyon jó lett. 

Hozzávalók: 

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy egy teáskanál vanília aroma
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 100 g őrölt mandula
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel elkevertem a cukorral, majd hozzáadtam a vanília aromát, tojást és lassan a tejet. Utána a liszt, mandula, mézeskalács fűszer és a sütőpor következett, egynemű tésztát kell kapni. Folyékony tészta lesz, kapcsos tortaformában kell sütni. A tortaforma nekem most 26 cm-es volt, kivajaztam vékonyan és kiliszteztem egy kicsit, hogy majd könnyen kijöjjön a piskóta. 

Előmelegített 180 fokos sütőben sütöttem 40 percig. Utána megvártam, hogy kihűljön, majd kettészeleteltem. 

A krémhez most francia vajkrémet készítettem, amit a tortaiskola.hu oldalról néztem. Maradt egy csomó tojássárgája a másik tortából, így ehhez pont fel tudtam használni. 

Hozzávalók:

  • 6 tojássárga
  • 200 g cukor
  • 60 ml víz
  • 500 g vaj
  • egy csipet só
  • egy citrom héjja és leve
  • egy narancs leve

A tojássárgáját kihabosítottam, habosnak, világos színűnek kell lenni, mint amikor a piskótához készítjük . 

Egy edényben a vizet és a cukrot feletettem forrni. 118 fokig kell forralni, ha nincs cukorhőmérőtök, akkor azt nézzétek, hogy mikor sziruposodik. 

Ha kész a szirup, akkor óvatosan, folyamatos keverés közben hozzáadtam a habos sárgájához. Itt adtam hozzá a só is. A robotgép keverte legalább 10 percig, mire langyosodott és sűrűsödött. Akkor hozzákockáztam a szobahőmérsékletű vajat, azzal is jól elkeverte a gép. Majd ment bele a narancs és a citrom leve és héjja. Itt érdemes megkóstolni, hogy elég citrusos e. A sima krém nagyon édes, azért kevertem bele citromot, hogy ellensúlyozza az édességet.

Amikor kihűlt a piskóta és a krém is kész lett, akkor kettévágtam a piskótát, megtöltöttem a krémmel, majd birsalmasajt darabkákat szórtam rá. Végül a másik piskótával befedtem, és a krémmel körbekentem. 

 

Hagytam egy kis krémet, amihez zöld ételfestéket adtam (fenyőzöld zselés ételfesték) és ezzel dekoráltam a torta tetejét. Meg pár mézeskalács és habcsók is került a tetejére.

 

Szólj hozzá!