A klasszikus isler

Karácsony előtti próbasütés volt, és a cukrászvizsga óta nem készítettem islert, úgyhogy épp itt volt az ideje. Bár az igazi ribizlilekvárt ír, mondjuk egyesek szerinte eperlekvárt, de ez végül szilvalekvárral készült. A recept egyszerű és nagyszerű és egész gyorsan meg is van. Meg egész gyorsan el is fogy.

isler

Hozzávalók:

30 dkg liszt átszitálva

20 dkg vaj (hidegen)

10 dkg porcukor (átszitálva)

5 dkg darált dió

2 zacskó vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

20 dkg étcsokoládé

szilvalekvár

1 tojássárgája

A tészához a lisztet, porcukrot átszitáljuk, majd hozzámorzsoljuk a hideg vajat. A legegyszerűbb sajtreszelőn lereszelni, majd gyorsan morzsássá tenni a kezünkkel. Utána mehet bele a dió, a vaníliás cukor, egy tojás sárgája és a reszelt citromhéj is. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne olvadjon fel nagyon a vaj. Csak összegyúrjuk, ha nem áll össze, akkor egy kis hideg vizet adhatunk hozzá. Folpackba csomagolva hűtőben kell pihentetni legalább fél órát.

Utána kinyújtjuk kb fél cm-es vastagságúra, majd kiszúróval kör alakú formát szúrunk ki belőle. 180 fokra előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljenek, majd lekvárral összeragasztjuk őket. A lekvár ne legyen se túl sok, se túl kevés, figyelünk rá, hogy ne csorogjon ki a kekszek között.

Az étcsoki apróra végjuk, felét vízgőz felett megolvasztjuk (néha szoktam hozzá tenni egy evőkanál étolajat is, hogy fényesebb legyen), majd ha megolvadt, akkor a másik felét hozzákeverjük. Amikor szépen elolvadt a csoki, akkor kimártjuk a kekszeket. Sütőpapírra tesszük őket megdermedni.

Másnap mindent megesszük. 🙂