Fahéjas forró csokoládé

forró csoki

Télen, amikor kint esik a hó és fúj a szél, nincs is jobb annál, mint bekuckózni a kanapéra egy jó könyvvel és forró csokoládét iszogatni. Ha már forró csokoládé, akkor számomra fontos, hogy legyen is benne jó minőségű csokoládé, ne csak kakaópor. Meg lehet bolondítani valami fűszerrel, én most fahéjat tettem bele. A tetejére jár az elmaradhatatlan tejszínhab, de nem a bolti, hanem az, amit otthon versz fel és tényleg tejszínből van, mindenféle fixáló nélkül. (Mondjuk, fotózáshoz lehet, hogy jobb lett volna egy bolti kőkemény műtejszín, de én nem kamuzok, és a fotókon is látszik, hogy ez aztán sima tejszínhab volt, sietnünk is kellett addig lefotózni, amíg szépen áll. ?)

Hozzávalók: (2 főre)

100 gramm 60%-os kakaótartalmú étcsokoládé
4 dl tej
1 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
fél teáskanál őrölt fahéj
cukor ízlés szerint, ha valaki édesebben szereti
tejszínhab – 2 dl 30% zsírtartalmú
étcsokoládé a csurgatáshoz (50 gramm)

A csokoládét apró darabokra törjük, beletesszük egy tűzálló edénybe. A tejszínt felmelegítjük majdnem forrásig, majd hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, elkeverjük és ráöntjük a csokoládéra. Elkeverjük, hogy felolvadjon. Ráöntjük a tejet, jól elkeverjük és felmelegítjük együtt.

A csurgatáshoz való étcsokoládét vízgőz felett (vagy mikróban) felmelegítjük, majd a bögrék száját lecsurgatjuk vele.

Tipp: Fontos a csokoládé temperálás során, hogy amikor vízgőz felett egy fém edényben olvasztjuk fel a csokit, akkor az az edény illeszkedjen a másikra, amiben a forró víz van, mert ha csokiba vízcseppek kerülnek, akkor nem lesz szép fényes utána a felülete. Tehát felolvasztottam a csoki 3/4-ét, majd utána hozzákevertem a maradék 1/4-et, hogy elolvadjon. Étcsokis estén az ideális munkahőmérsékelt 31-32 fok, ennyire kell visszahűlnie. Ha van hőmérőnk, akkor tudjuk ellenőrizni, ha nincs, akkor az ujjunkkal is lehet, 31-32 fokosan kellemesen meleg a csoki.

A csurgatott bögrékbe beleöntjük a forró csokoládét, majd tejszínnel díszítjük.  A tejszínhabot megcsurgathatjuk még a csokoládéval, ami megmaradt.

Köszönet a csodálatos fotókért Henriknek, a foodstylingért pedig Melindának, a Kertes ház magazin szerkesztőjének.

Szólj hozzá!