Annyira megkívántam az almás pitét, de nem volt kedvem órákat bíbelődni vele, így gyorsan sütöttem egy muffint, almás fahéjas töltelékkel és karamelles mascarpone krémmel a tetején. Gyorsan elkészült, gyorsan el is fogyott.
Hozzávalók a muffinhoz:
1 db M-es méretű tojás,
1 kis joghurt
0,8 dl napraforgó olaj,
120 gramm cukor,
160 gramm liszt,
fél zacskó sütőpor
fahéj
Az almás töltelékhez:
fél citrom leve
3 evőkanál barnacukor
6 db kisebb alma
fahéj
A krémhez:
5 evőkanál barnacukor
1 dl tejszín
250 gramm mascarpone
Muffinok elkészítése: a roppant gyors és egyszerű “egyetlen edény koszolós” módszert választottam. A tojást, olajat, joghurtot, cukrot kézi habverővel összekevertem egy nagyobb műanyag keverőtálban, aztán hozzáadtam a lisztet, majd a végén a sütőport. A végén csak sima kanállal összekevertem.
Az almákat megpucoltam, apró kockákra vágtam, rácsurgattam a citromlevet, hogy ne barnuljanak meg. Majd egy serpenyőbe tettem, megszórtam cukorral, fahéjjal és összepároltam. Én jobban szeretem a serpenyőket használni ilyenkor, mert akkor jobban elterülnek az almák és mind finom karamelles lesz a cukortól. Megvártam amíg langyosra hűlnek, majd a felét a tésztába tettem. A másik felénél, ami a muffin tetejére kerül, ott meg kell várni, hogy teljesen hideg legyen.
Muffinformába kapszlikat tettem, majd ebbe kanalaztam a tésztát, majd bele egy kávéskanál fahéjas almát, és a tetejére újra tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-17 percig légkeveréses módban. Megvártam míg kihűlnek.
A krémhez készítettem karamellt: a cukrot felraktam a tűzre, kavargattam, amíg teljesen el nem olvadt, akkor hozzáadtam a tejszínt, majd egységes, krémes állagúra kevertem. A hideg tejszín összehúzza, ezért érdemes azt is felforralni és a forró cukorhoz úgy adni. Amikor kihűlt, akkor összekevertem a mascarponéval. Majd a muffinok tetejére nyomtam, végül almával díszítettem.