A cukrászvizsgán több tételben is szerepelt a blundeltészta, ami egy hajtogatott élesztős tésztát takar, ebből készül a kakaós csiga, a vaníliás csiga, a túrós táska vagy a diós csiga. A cukrászdákban leveles margarinnal készítik, de szerintem sokkal finomabb vajjal elkészíteni. Nálam a margarin eleve ki van zárva, évek óta nem vettem és nem is szándékozom a jövőben sem használni. A vaj az igazi. 🙂
A tészta elkészítése hosszú időt vesz igénybe, bár igazából csak várni kell mindig, amíg pihen a tészta. De a türelem megéri!
Fontos: egy adag tésztához egy féle tölteléket válasszunk, vagy ha fele-fele akarjuk, akkor a töltelék mennyiségét felezzük. Egy adagból kb 18-20 péksütemény készül, bár mérettől is függ, de normál méret esetén lesz ennyi.
Blundel tészta
400gramm liszt
100gramm rétesliszt
250 gramm vaj
3 dl tej
5 ml olaj
25 gramm élesztő
2 db tojássárgája
50 gramm porcukor
10 gramm só
Száraz diótöltelék
300 gramm darált dió
210 gramm kristálycukor
citromhéj (ízlés szerint)
fahéj (ízlés szerint)
olvasztott margarin a lekenéshez
Kakaótöltelék
300 gramm kakaó
210 gramm kristálycukor
Túrótöltelék
500 gramm túró
200 gramm kristálycukor
10 gramm vaníliáscukor
10 gramm citromhéj
50 gramm búzadara
30 gramm mazsola
2 db tojássárgája
Tészta készítése: A vaj 80%-át a liszt 20%-ával összegyúrjuk, de vigyázzunk, hogy ne olvadjon el nagyon, majd formázzunk belőle téglalap alakot és rakjuk a hűtőbe. Oldjuk fel az élesztőt a tejben (nem kell felfutnia, csak oldódjon fel), majd keverjük össze a maradék a lisztettel, vajjal, olajjal, tojássárgájával, cukrral, sóval, amíg egy sima tésztát nem kapunk. Robotgéppel is össze lehet keverni, a dagasztófejet használjuk. Lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük, kereszt alakban bevágjuk. Hűvös helyen pihentetjük kb 30 percig.
A pihentetés után elővesszük a vajat a hűtőből, majd az előtésztát lóhere alakra formázzuk, 4 felé kis fület alakítunk ki, középen hagyunk egy kicsit vastagabban. Ebbe csomagoljuk a vajat úgy, hogy a 4 fület először két oldalról, majd alulról-felülről ráhajtjuk, gondosan becsomagoljuk. Egy kis téglalapot kapunk, amit kb 1 cm vastagra kinyújtunk.
Fontos, hogy amikor hajtjuk, akkor söpörjük le a lisztet a tészta felületéről, erre minden hajtás esetén figyeljünk! Viszont alatta legyen lisztes a felület, hogy ne ragadjon le és ne szakadjon ki a tészta.
Ezután a tésztát egyszer szimplán hajtjuk, ami azt jelenti, hogy a téglalap alakú tésztát szemmértékkel három részre osztjuk, és két oldalról középre behajtjuk, majd elforgatjuk 90 fokkal, újra kinyújtjuk és ezt már duplán hajtjuk, ami azt jelenti, hogy szemmértékkel négy részre osztjuk és két oldalról behajtjuk a középig, majd mint egy könyvet, összehajtjuk. A tésztát így pihentetjük hűvös helyen, konyharuhával vagy fóliával letakarva, legalább 1 órát. Pihentetés után ismét kinyújtjuk és egy dupla hajtást végzünk újból, és újból pihentetjük még 1 órát.
Töltelékhez az összetevőket összekeverjük, mind a diós csiga, mind a kakaós csiga, mind a túrótöltelék esetén.
Amikor kész a hajtogatott tészt, kb 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Diós és kakaós csiga esetén a tésztát olvasztott margarinnal lekenjük a diótölteléket/kakaótölteléket rászórjuk, feltekerjük szorosan, majd felvagdossuk kb 2-2,5 cm széles csigákra. Sütőpapíros tepsire tesszük, lenyomkodjuk a tenyerünkkel a tetejét, hogy lapos csigák legyenek, majd még 15-20 percig kelesztjük langyos helyen.
Túrós táska esetén a tésztát kinyújtjuk, majd négyzetalakúra vágjuk, mindegyikbe kanalazunk egy kis tölteléket, majd a négyzet csúcsait megkenjük tojássárgájával, és összecsípjük. Sütőlemezes tepsire tesszük, megkenjük a tetejét is tojással, majd még 15-20 percig kelesztük langyos helyen.
Előmelegített sütőben két ütemben sütjük gőzös sütőben, először 210 fokon, majd 180 fokon. Porcukorral meghintve tálaljuk. De tudjátok, én utálom a porcukros meghintést is, ezért ez elmaradt. 🙂
Videós segítséget itt találtok. Jó étvágyat!