A tökéletes macaron

macaron

A korábbi két sikertelen próbálkozás után úgy gondoltam, hogy nem árt, ha egy profi vezet be a macaron készítésébe. Így barátnőmmel, elmentünk a Chefparade macaron kurzusára. Ott születtek az alábbi csodálatos macaronok.

A recept pedig íme:

Hozzávalók:
300 gramm mandulaliszt (darált mandula átszitálva)
300 gramm porcukor
2*110 gramm tojásfehérje ( 1 tojásban kb 40 gramm tojásfehérje van)
300 gramm kristálycukor
100 gramm víz
víz alapú ételfesték

A darált mandulát a porcukorral összekeverve átszitáljuk. Az egy rész – 110 gramm – tojásfehérjét kemény habbá verjük. Közben a cukrot a vízzel felfőzzük és amikor 110 fokos lesz, akkor hozzáadjuk az ételfestéket (mi port használtunk), majd amikor 123 fokra melegszik, akkor hozzácsorgatjuk a tojásfehérjéhez. A tojásfehérjéket persze közben verjük tovább, és még utána kb 8-10 percig. Amikor már elválik az edény falától és cuppogós hangot ad, és úgy megáll, mint a fenti képen, akkor jó. Ebben az esetben még hozzáöntjük a másik 110 gramm tojásfehérjét, de ezzel már épp csak összekeverjük. Utána nagy fakanállal/spatulával összekeverjük, megpróbáljuk kiszorítani a légbuborékokat úgy, hogy az edény falára húzzuk. Az átszitált mandulás-porcukorkeveréket hozzákeverjük a tojásfehérjehabhoz. Itt nagyon gyorsan kell dolgozni, gyorsan keverni, hogy szép egyenletes tészta legyen. Amikor legyező szerűen folyik le a spatuláról/fakanálról, akkor lesz jó.
Ekkor sütőpapírral kibélelt tepsibe habzsákkal (7-es csővel) kb 3 cm-es korongokat nyomunk. A sütőt 110-125 fokosra kell előmelegíteni, majd 8 percig sütjük, akkor megfordítjuk a tepsit és újabb 8 percig sütjük. Nem is sütni kell, inkább szárítani. Miután kiszedtük a sütőből hűtőbe is tehetjük, vagy fagyasztóba, hogy kihűljenek.
ebből az adagból kb 5-6 tepsi korong lesz. Amikor elkészültek, kihűltek, akkor lehet krémekkel összeragasztani őket.

A krémek közül nekem a karamelles volt a kedvenc, de készítettünk rózsaborsos-balzsameceteset és wasabisat is.

Szólj hozzá!