Frankfurti utazásaimkor szoktam mindig Anita összes német receptes újságját átböngészni. Van egy Lust auf Genuss nevű (hogy is fordítsam: kedvünk egy is ízre? 🙂 ), szóval ennek az újságnak a Körte és alma kiadású verziójából van a recept.
Mivel ősszel mindig van itthon alma és nem igazán akar elfogyni, ezért megcsináltam ezt a süteményt.
Elkészítési idő: 60 perc + 50-60 perc sütés
Hozzávalók:
a tésztához:
150 gramm hideg vaj
100 gramm cukor
fél teáskanál sütőpor
1 tojás
220 gramm liszt
A belsejéhez:
4-5 kisebb alma
2 evőkanál citromlé
100 gramm macripánmassza (Aldiban, Lidl-ben lehet kapni)
50 gramm rumba áztatott mazsola
1 teáskanál fahéj
egész fahéj (annyi darab, amennyi az alma)
A krémhez:
200 g tejszín
350 ml tej
80 gramm cukor
2 vaníliás pudingpor
50 gramm szeletelt mandula
A tészta hozzávalóit összekeverem. A vajat nagy lyukú sajtreszelőn szoktam hozzáreszelni, úgy könnyebb összekeverni az egészet. Majd fóliába csomagolva egy fél órára a hűtőbe tettem.
Addig elkészítettem a krémet. A tej felét a cukorral felfőztem, a másik felében feloldottam a pudingport, majd ezt is a lábosba öntöttem és elkészítettem a pudingot. A tejszínt is beleöntöttem a végén. Nekem elég sűrű lett, lehet, hogy jobb lett volna egy kicsi folyósabbra készíteni. (Lehet, hogy egy zacskó puding is elég lett volna?)
Az almákat megmostam, kivágtam a magházát, meglocsoltam a citromlével. A marcipánt a fahéjjal és a mazsolával összegyúrtam, majd az üres almába töltöttem, a tetejébe pedig beleszúrtam az egész fahéjt.
A tésztát kivettem a hűtőből, majd kinyújtottam és egy kivajazott tortaformába tettem (24 cm átmérőjű volt). Fontos, hogy a szélein is legyen tészta, tehát legyen majd pereme a tortának. A tésztát megszúrkáltam villával, hogy ne púposodjon fel, majd egy sütőpapírt tettem bele és szórtam rá egy kis babot, és 200 fokos sütőbe 10 percig elősütöttem a tésztát.
10 perc után kiveszem, majd leszedem a sütőpapírt és a babokat. A tésztára teszem az almákat, nekem 4 darab fért bele, majd a vaníliás krémmel körbeöntöm, hogy körbeölelje az almákat. Itt fontos a tészta pereme, hogy ne folyjon ki a krém. A tetejét megszóróm a szeletelt mandulával és mehet vissza a sütőbe. 50 perc alatt készre sütöm.