Itt az ősz, így legalább kedvemre kiélhetem a sütés utáni vágyamat. Apu kedvence a dió, szóval azt nem hagyhattam ki. Kiskorú kedvence a sajttorta, így az is került bele. Én meg almás pitét ettem volna, ez lett a teteje. Szerintem egy nagyon finom torta, próbáljátok ki. Lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik, de nagyon nem az.
Hozzávalók pitetésztához
300 gramm liszt
200 gramm vaj
90 gramm porcukor
2 tojás sárgája
100 gramm darált dió
Sajttortás részhez
65 dkg natúr tejszínes krémsajt
15 dkg porcukor
1 evőkanál liszt
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
3 tojás
Almás részhez
7 darab piros alma meghámozva, gerezdekre vágva
200 gramm cukor
50 gramm vaj
fahéj ízlés szerint
Karamellkrémhez
200 gramm cukor
100 ml tejszín
Karamellizált dióhoz
nagy szemű dió kb 2 marék (de hidd el, ha többet csinálsz, az is elfogy)
100 gramm cukor
A pitét készítjük el először, a lisztet és a porcukrot átszitáljuk, hozzáadom a diót, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszelem a vajat és hozzáadom a tojássárgáját. Gyorsan összegyúrom, majd kinyújtom. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtom. A tortaformát kivajazom, lisztezem, majd beleteszem a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetem, hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is. Majd beteszem a hűtőbe minimum 30 percre.
A sajtkrémet összekeverjük habverővel a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és a tejföllel, végül egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk és vajon megpároljuk a cukorral, fűszerezzük fahéjjal. Nem kell nagyon szétfőzni őket, jobb ha egy kicsit roppanósak még. Félretesszük kihűlni.
A pitetésztát kivesszük a hűtőből, majd megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel. Majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így “vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 10 percig. A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom. 10 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, megvárjuk amíg kihűl kicsit. Utána ráöntjük a sajttorta alapot és visszarakjuk a sütőbe 45-50 percre 150 fokon. Amikor megsült, megvárjuk míg teljesen kihűl még a formában.
Közben elkészítjük a karamellkrémet, serpenyőben felhevítjük a cukrot, majd felöntjük forró tejszínnel, jól elkeverjük, hogy homogén legyen és egy kicsit még forraljuk, majd félretesszük.
A karamellizált dióhoz egy serpenyőben cukrot melegítünk, amikor megolvad és karamellizálódni kezd, akkor belekeverjük a dió szemeket, majd elkeverjük, hogy mindegyiket átjárja a karamell. Egy sütőpapírra borítottam ki őket, onnan könnyű lesz majd leszedni.
Amikor kihűlt a torta, a tetejére jönnek az almák, amiket előtte a serpenyőben megkaramellizáltunk, akkor rakjuk rá a sajttortára, ha minden hideg. Aztán rákanalaztam a karamellkrémet. Így a kész tortát még visszarakjuk a sütőbe kb 15 percre.
Amikor megsült, kihűlt, akkor tejszínnel és karamellizált dióval tálaljuk.
Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.