A beigli kötelező karácsonyi desszert. Nekem szinte mindig szétreped a teteje, legalább az egyiknek, de nem bánom, mert így az igazi. Persze vannak nagyon profi beigli készítők, ahogy Apukámé se durran szét soha. De az enyém, akkor is így az egyedi. A recept Apukámé, szóval, ha ügyesek vagytok, akkor nem reped szét.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2,5 dkg friss élesztő
csipet só, csipet cukor
1 dl tej
1 löttyintés vanília aroma (vagy bourbon vaníliás cukor) – de ez elhagyható
Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, ebbe szórók egy csipet cukrot is, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben , de az se árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen.
Diós beigli
Hozzávalók:
20 dkg bejgli tészta
25 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
1 kanál sárgabaracklekvár
1 db citrom héja
1 tojás a tetejére
A tejet, cukrot, vaníliás cukrot egy edényben felforraljuk, hozzáadjuk a diót és levesszük a tűzről. Hagyjuk teljesen kihűlni. A lekvárral összekeverve kenhetővé tesszük és a füzetlap nagyságúra nyújtott tésztára kenjük. Két végét picit behajtjuk és szorosan feltekerjük. Tojással bekenjük. Hűvös helyen pihentetjük a tojás száradásáig. Még egyszer bekenjük, szárítjuk és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 20-25 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük. Megpróbáljuk megenni. 🙂
Gesztenyés beigli
Én még fogok készíteni gesztenyés beiglit is, annak a krémje rettenetesen egyszerű.
Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
3 evőkanál mascaprone/krémsajt
ha nem rumos a gesztenyemassza, akkor még egy kis rum kerülhet bele
mazsola ízlés szerint
A fagyasztott gesztenyemasszát felolvasztjuk, kikeverjük a mascaponéval, rummal, mazsolával és a füzetlap nagyságúra nyújtott tésztára kenjük. Két végét picit behajtjuk és szorosan feltekerjük. Tojással bekenjük. Hűvös helyen pihentetjük a tojás száradásáig. Még egyszer bekenjük, szárítjuk és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük. Megpróbáljuk megenni. 🙂