Eszméletlen ízorgia – vörös és fekete

IMG_2874-makpohar

Még mindig mák-mánia van nálam. Valahogy a mák-mascarpone-gránátalma kombinációt nem tudom megunni. Korábban készült már torta, aztán muffin is, és végül pohárkrém is. A hozzávalók, ugyanazok, a recept is, csak egy kicsit más formába öntve. Ha nagyon látványosat szeretnénk és mondjuk van alkalom is, pl születésnap, akkor torta, ha sok apró falatot, akkor muffin. Ha pedig inkább kanalaznánk, akkor az alábbi pohárkrém. Hát én nem tudnék választani. Mindet akarom.

Hozzávalók: (egy 18 cm-s tortaformában magas torta lesz, 26 cm-esben lapos torta, muffin esetében több mint egy tepsi)
pohárkrém esetén inkább a krém dominál, és én egy pohárkrémbe egy-kettő kis muffin mákos tésztát tettem, tehát az alábbi mennyiségek kb 12-15 pohárkrém készítésére valók
250 gramm darált mák
150 gramm cukor
50 gramm vaj
fél csomag sütőpor
3 tojás
egy fél marék kandírozott narancshéj

A krémhez:
500 gramm mascarpone
200 ml habtejszín
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
1 narancs leve, 1 fél citrom leve

A tetejére:
2 gránátalma

A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével. A vajat puhára melegítem.
A sütőport elkeverem a mákkal, a mákot összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal és a kandírozott naranccsal, végül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.
Kivajazott sütőformában 180 fokon 40-45 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.

A tejszínt habbá verem, majd belekanalazom a mascarponét és a  vaníliás cukrot. Belefacsarom a narancs és a citrom levét.

Egy pohár aljába belemorzsolok egy adag mákos tésztát, rákanalazom a krémet  és legvégül megszóróm a gránátalma magjaival.