Fánk-fánk-fánk

IMG_8018_fánk

Közeledik a farsang, meg a február, ilyenkor ugye fánkot kell sütni. Meg hát máskor ugye eszünkbe sem jut. Vagyis eszünkbe jut, de nincs mögötte az ösztönzés, hogy farsang lesz, meg tél van, jó lesz egy kis meleg lekváros finomság. Na, meg porcukros. Én minden édességen utálom a porcukrot, nem is értem, hogy miért porcukrozzák meg például a rétest??? De a fánkon kötelező. Ott elviselem. Sőt, kérem!

A recept érdekessége, hogy megkérdeztem Kingát, aki feltöltötte eme csodálatos receptet a Tanyás oldalunkra (zárt fórum csajoknak – A szerk.), hogy körülbelül hány darab lesz belőle. Ő mondta, hogy neki olyan 20 darab lett. Oké, akkor felezek mindent – gondoltam én. Aztán amikor kisültek, akkor megszámoltam és 18 lett. Most nem tudom, hogy az enyémek voltak nagyon kicsik (pezsgőspohár tetejével szaggattam őket), vagy Kingáé volt hatalmas.. de a lényeg, hogy jó sok lesz belőle..

Hozzávalók (ez a fél adag):

30 dkg melegen tartott liszt (nekem szoba-hőmérsékletű volt)
3 tojássárgája (a fehérjéket nem szabad kidobni, le kell fagyasztani, isteni pavlovát lehet belőle sütni)
3 dkg olvasztott vaj
3 dkg porcukor
2 dl tej
csipet só
2 dkg élesztő (nekem csak szárított volt itthon, abból az egész zacsi belement, de normál élesztővel tuti finomabb)

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, nekem elég puha tészta lett, majd egy órán át kelesztjük meleg helyen. Újra átgyúrtam és kiszaggattam a fánkokat és még kelesztettem egy jó fél órát. Olajat melegítettem és amikor már forró volt, akkor megsütöttem a fánkokat.

Eperlekvárral és porcukorral tálaltam. A 18 darab mind elfogyott egy este alatt.. Kiskorú is benyomott kettőt.

 

“Fánk-fánk-fánk” bejegyzéshez 0 hozzászólás

  1. szánom bánom én számoltam ám el mert megcsináltam az egész adagot és 40 fánk lett:)) úgyhogy a fél adag 18 az reális:)a lényeg hogy elfogyott:))

    Válasz

Szólj hozzá!