A család kedvence: leopárd kalács

kalács

A netet meghódította ez a különleges kalács, és gondoltam, hogy kipróbálom. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és nagyon finom lesz. Tökéletes egy hétvégi reggelihez, nálunk hamar el is fogyott. Az eredeti recepten kicsit módosítottam, ami a cukrot illeti, most nagyon rákattantam a barna cukorra és szinte mindent ezzel készítek. A narancs nagyon finom benne, azt nehogy kihagyjátok!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 gramm élesztő
4 evőkanál barnacukor
2 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 tojás
1 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj
egy csipet só

a kakaós tésztákhoz:
2 + 1 evőkanál cukormentes  kakaópor
1-2 evőkanálnyi tej

a tetejére
1 tojás

A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltan az élesztőt, egy csipet cukrot adtam hozzá, majd megvártam míg felfut. A többi hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd robotgéppel összekevertem, hozzáadva a felfutott élesztőt is. A robotgép dagasztófejével egynemű tésztává kevertem.

Utána három gombóccá vágtam, két egyforma lett, meg egy kicsit nagyobb. A két egyforma lesz a kakaós. Az egyikbe egy kanál kis tejben kikevert kakaóport tettem, a másikba pedig két kanál kakaóport. Utána meleg helyen duplájára kelesztettem mindhárom tészta gombócot.

A megkelt tésztát hét egyforma részre vágtam, és kis gombócokat formáztam belőle. A világos barna tésztából hosszú rudakat formáztam. Kinyújtottam a sötétbarna tésztát, és beletekertem a világosbarnát. Majd kinyújtottam a világos tésztát is, és szintén beletekertem a barna tésztát.

A sütőformát kivajaztam, kiliszteztem, majd egymásra raktam a tésztarudakat.
A tetejét megkentem tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöttem.

kalács

Forrás: itt.