Szilveszterre készülve előkerestem ezt a sós teasüti receptet, amit még a cukrászvizsgára gyakoroltam. Persze muszáj volt variálnom a liszten, ezért ez félig teljeskiörlésű liszttel készült. Nagyon finom lett, biztosan elkészítem máskor is, mert gyorsan megvan és egy pohár pezsgő, bor vagy sör mellé tökéletes.
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt (ebből 200 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt, 300 gramm simaliszt)
- 300 gramm vaj
- 1,5 dl tejszín
- 3 db tojássárgája + 1 tojássárgája e kenéshez
- 20 gramm só
- 50 gramm reszelt sajt a tetejére
- lenmag a tetejére
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, én egy nagylyukú sajtreszelőn szoktam átreszelni, majd kézzel elmorzsolni, utána hozzáadjuk a tejszínt, tojássárgáját, sót, kézzel összegyúrjuk, de nem szabad sokáig, mert a vaj megolvad a kezünktől. Utána folpackon kinyújtjuk négyzet alakúra, olyan magasra, amekkora falatokat szeretnénk, majd becsomagoljuk a folpackba és berakjuk a hűtőbe, hogy a vaj visszakeményedjen. kb fél óra. Utána a maradék tojássárgájával megkenjük és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal vagy lenmaggal, majd lisztezett kiszúróval formákat szúrunk ki belőle vagy vágjuk fel lehetőleg egyforma nagyságú darabokra. 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsül.