Mennyei fahéjas kalács

fahéjas kalács

Nagyon szeretem a fahéj ízét, és már korábban is készítettem fahéjas csigát, de most kipróbáltam egy másik receptet. Ez is nagyon szuper lett, puha, foszlós és szuper fahéjas.

Tortaformában szoktam megsütni, mert így nemcsak finom, de látványos péksüteményt tudok tálalni.

Hozzávalók: (egész adat 26 cm-es tortaformához)
450 gramm liszt
70 g porcukor
2 tojássárgája
2 dkg olvasztott vaj
3 dl tej
egy zacskó szárított élesztő, vagy egy fél kocka élesztő
1 teáskanál cukor
őrölt fahéj/kristálycukor
tojásfehérje a tetejére

A langyos tejbe szóróm a cukrot, majd az élesztőt is, hagyom felfutni. Közben a lisztet és a porcukrot átszitálom, majd hozzáadom a tojássárgájákat és az olvasztott vajat, végül pedig a felfutott élesztős tejet.

A tálas robotgépemmel gyúrtam össze, majd hagytam keleszteni kb egy órát. Utána átgyúrtam, és kinyújtottam téglalap alakúra, elég vékonyra. Megszórtam fahéjjal és kristálycukorral és feltekertem tekercsnek. Ezután felszeleteltem a tekercset kb 2-3 cm széles szeletekre, amiket egy sütőpapírral bélelt tortaformába tettem egymás mellé. A végén a tetejét megkentem tojásfehérjével. Előmelegített sütőben sütöttem 180 fokon 18-20 percet.

Megvárjuk még kihűl és tejjel fogyasztva mennyei reggeli, tízórai, uzsonna, vagy vacsora lehet. Fahéj helyett lehet nutellával, vagy kakaóporral is elkészíteni.

Szólj hozzá!