A palacsintát szinte mindenki szereti. A gyerekek különösen. Így ha nincs ötletem, hogy mivel lepjem meg reggelire Kiskorút, akkor mindig ott a Joker kaja, a palacsinta. Felnőtteknek pedig lehet egy kicsit extrázni, ne csak a sima lekváros, nutellás és kakaós dimenzióban gondolkodjunk. Szóval süssünk sok palacsintát és bátran kísérletezzünk a töltelékkel.
Alaprecept:
2 tojás
20 dkg liszt (ez kb 2 bögre liszt, ha 2 dl-es a bögrénk)
kb fél liter folyadék (nálam 4 dl tej, 1 dl szódavíz)
egy löttyintés olaj
Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.
A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.
Zserbó palacsinta
A palacsintát kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd szórjuk meg darált dióval. Tekerjük fel.
Olvasszunk fel 50 gramm étcsokoládét vízgőz felett, majd csurgassuk le vele a palacsintákat.
Túró rudi palacsinta
A klasszikus túrós palacsinta csokoládéval leöntve. A túrós krémhez 250 gramm túrót összekevertem 3 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál porcukorral, belecsurgattam egy fél citrom levét és belereszeltem a citrom héját is. Ezzel kentem meg a palacsintát, majd vízgőz felett felolvasztott csokoládéval burkoltam.
Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!