Olaszos quiche cukkinivel és aszalt paradicsommal

pite
Odáig meg vissza vagyok az olasz konyháért, az ízvilágért, a paradicsomért és az olasz sajtokért. Bár a quiche meg egy francia étel, hát most ötvöztem a kettőt, és lett egy olaszos ízvilágú quiche. Bár mintha valahol olvastam volna, hogy a quiche a franciák pizzája? De mindegy is, a lényeg, hogy isteni pitét sütöttem. Kár, hogy nem lehet illatokat is posztolni, mert ennek az illata olyan mennyei volt, hogy alig bírtam kivárni, hogy lefotózzam, kihűljön és ehessek belőle.

Akár ebédre, vagy egy baráti vacsorára, borozgatásra , tökéletes. Az elkészítése nem bonyolult, bár egy kis időt igénybe vesz a tészta pihentetés miatt. De azt meg lehet tenni egy nappal korábban is, és akkor tényleg egy óra alatt kész is van.

Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
csipet só, bors, bazsalikom
kb fél dl víz
A töltelékhez
2 közepes cukkini (400 gramm)
250 ml Meggle Mesterkrém (főzőtejszín helyett)
2 tojás
a tésztából megmaradt tojásfehérje
4 db aszalt paradicsom felvágva apró darabokra
só, bors
a tetejére reszelt sajt, (én pecorinot tettem, ami ilyen nagyobb darabokban kapható, de bármilyen sajt tökéletes)

1. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tettem, ráreszeltem egy nagy-lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, belekevertem a tojássárgáját, sót, borsot és a vízzel egynemű tésztát gyúrtam belőle. Amikor homogén lesz, akkor folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe legalább fél órára.

2. Közben a cukkinit megmostam, a végeit levágtam, feldaraboltam, és egy kis olívaolajon megpároltam. Kb. 5-10 perc elég neki, nem kell megpárolódnia teljesen puhára. A tejszínt, tojásokat, sót, borsot összekevertem egy habverővel.

3. A tésztát kinyújtottam, majd egy kivajazott, kilisztezett piteformába tettem úgy, hogy legyen pereme is, majd az alját megszúrtam villával. Rá sütőpapírt borítottam és babbal “vakon” elősütöttem. Azért kell bele a bab, hogy a tészta ne emelkedjen fel és legyen majd hely a krémnek. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.

4. A 10 perc után kiszedtem a sütőpapírral a babot és a tésztára ráhalmoztam a cukkinit, a szárított paradicsomot, majd ráöntöttem a tejszínes keveréket. Végül  a tetejére a reszelt sajtot szórtam, majd visszatettem a sütőbe további 30-35 percre. Amikor a sajt a tetején szépen megpirul, akkor készen is van.

quiche

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

Szólj hozzá!