Bonnie féle extra szilvás pite

szilvás pite

A neten láttam valamelyik oldalon, hogy habos szilvás pitét készített valaki és annyira megkívántam, hogy muszáj volt megsütnöm. Persze az eredeti oldalt nem találtam meg újra, ezért kénytelen voltam kitalálni a Bonnie féle szilvás pitét.

Alapnak a szokásos pitetésztát használtam. Erre jött a fűszeres szilva, majd a cukros hab.

Hozzávalók:
pitetészta
200 gramm liszt
150 gramm vaj
70 gramm porcukor
1 tojás sárgája

Szilvás réteg:
fél kg szilva
5 evőkanál barnacukor
ízlés szerint őrölt fahéj (én egy teáskanálnyit tettem bele, így intenzív íze lesz)
1 evőkanál liszt

tetejére:
4 tojásfehérje
4 evőkanál porcukor

A pitét készítjük el először, a lisztet és a porcukrot átszitáljuk, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszelem a vajat és hozzáadom a tojássárgáját. Gyorsan összegyúrom, majd kinyújtom. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtom. A piteformát kivajazom, lisztezem, majd beleteszem a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetem, hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is. Majd beteszem a hűtőbe 15-30 percre.

Közben elkészítjük a szilvás réteget. Egy lábosban feltesszük a barna cukrot és a megmosott félbevágott szilvákat, megszórjuk a fahéjjal és egy kicsit megpároljuk. Nem kell péppé főzni, elég ha egy kis levet enged és megpuhulnak a szilvák. Akkor hozzáadtam a lisztet, hogy mégse legyen olyan folyós.  Liszt helyett lehet pudingport is adni hozzá, vagy keményítőt. hagyjuk kihűlni.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel. Majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így “vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 15 percig. A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom.
10 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, lencsét és visszatesszük még 5 percre a pitét. Majd újra kivesszük, ráhalmozzuk a szilvákat.

A tojásfehérjéket felverjük habbá, ha kristálycukrot teszünk hozzá, akkor egyből hozzá kell adni, ha porcukrot, akkor csak a végén. Akkor jó, ha megáll és szép fényes. Ráhalmozzuk a szilvás rétegre, elkenjük, hogy mindenhova jusson. Ha szeretnénk, hogy dekoratív is legyen a süti, akkor lehet habzsákból mintát nyomni rá.

150 fokos sütőben sütjük kb 10-12 percet, amíg a teteje elkezd halványan barnulni. Kihűlés után lehet fogyasztani. Jó étvágyat!

szilváspite
plum pie

Szólj hozzá!