Banoffee pie – habos banános pite

Banofee pie

Nem is tudom, hogy illik e lefordítani a banoffee pie/pitét, vagy hogyan is lehetne ezt egy szóban magyarul elmondani. A lényeg, hogy finom pitetészta, rajta krémes karamellkrém, majd egy réteg édes banán, a tetején pedig tejszínhab. Mit ne mondjak, mennyei.

A recept sem olyan bonyolult, hamar elkészül, nem igényel nagy cukrász tudást, mégis lehet villantani vele, mert látványos és nem mindennapi ízvilág.

Hozzávalók:
pitetészta
200 gramm liszt
150 gramm vaj
70 gramm porcukor
1 tojás sárgája

Karamellkrém:
400 gramm sűrített tej
50 gramm barnacukor
100 gramm vaj

tetejére:
3-4 darab banán
200 ml habtejszín
100 ml cukrászhab (elhagyható)
1 evőkanál porcukor
egy kocka csokoládé reszeléknek

A pitét készítjük el először, a lisztet és a porcukrot átszitáljuk, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszelem a vajat és hozzáadom a tojássárgáját. Gyorsan összegyúrom, majd kinyújtom. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtom. A piteformát kivajazom, lisztezem, majd beleteszem a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetem, hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is. Majd beteszem a hűtőbe 15-30 percre.

Közben elkészítjük a karamellkrémet. Egy lábosban feltesszük a barna cukrot és a vajat, magas lángon kevergetjük, amíg a vaj elolvad, a cukor pedig kicsit karamellizálódik, majd felöntjük a sűrített tejjel és alacsonyabb lángon folyamatosan kevergetve besűrítjük. (Ha nem akar besűrűsödni, ahogy nekem tette az Aldis sűrített tej miatt, akkor egy kiskanál lisztet adjunk hozzá.)

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel. Majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így „vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 15 percig. A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom.
15 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, lencsét és visszatesszük még 8-10 percre a pitét, hogy teljesen megsüljön.

Amikor kihűlt a pitetészta és karamellkrém is hideg/langyos, akkor ráöntjük a tésztára, elkenjük és mehet egy éjszakára/vagy pár órára a hűtőbe.

Tálaláskor a banánokat felkarikázzuk, ráhalmozzuk a krémre. Közben felverjük a tejszínt a porcukorral, a tartás végett fele cukrászhab, fele tejszín, de ha azonnal esszük, akkor teljes adat tejszínhab a legjobb.   A banánra halmozzuk a tejszínt, majd reszelt csokoládéval díszítjük és tálaljuk. Jó étvágyat!

image

Szólj hozzá!