Valahogy úgy alakult a nap, hogy nem jutottunk el a boltba, a kenyér elfogyott bundáskenyér formájában reggelire, már csak kalács volt, és Kiskorú sonkás kiflit akart vacsorára. Hát sütöttem neki. Egyrészt ez finomabb, mert nem lyuk van a közepén, és időben sem sokkal több, mint felöltözni és elsétálni a boltig.
A receptet a nagymamám kézzel írott receptes füzetéből másoltam, és tényleg ez a legfinomabb. Legalábbis nekünk biztos.
Hozzávalók:
500 gramm liszt
70 gramm vaj
fél élesztőkocka
2 dl tej
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 tojás
Az élesztőt a cukorral langyos tejbe tettem, megvártam, amíg felfut kicsit. Egy nagy keverőtálba került a liszt, a tojás, a só, az olvasztott vaj, majd rá a tejes-élesztős lé. Jól összekevertem, átgyúrtam, majd langyos helyen duplájára kelesztettem.
Amikor megkelt, akkor lisztezett felületen kinyújtottam, háromszögeket vágtam belőle, amit feltekertem, és így lett ilyen kifli alakja. Még hagytam egy 30 percet kelni.
200 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-18 percig. Még langyosan a legfinomabb. Igazi foszlós, nagyon finom!