Cantucci – a legfinomabb mandulás keksz

 cantucci
Szinte minden a karácsonykor készítünk cantuccit. Kávéba vagy habos kakaóba mártogatva felejthetetlen karácsonyi ízélmény. Ez egy olasz kétszersütött nagyon mandulás keksz. Ajándékba is szoktam adni, odavannak érte a csajok. Az idén sem volt ez másképp.
Most kipróbáltam egy másik receptet, persze ezen is muszáj volt egy kicsit változtatni.
Hozzávalók:
500 g liszt
250 g barnacukor
150 g olvasztott vaj (nem helyettesíthető margarinnal)
4 tojás (egyet a kenésre használunk)
egy citrom reszelt héja
1/3 csomag sütőpor
100 g egész mandula
100 g szeletelt mandula

Újra használtam a szuper robotgépemet, beleszórtam a lisztet, a sütőport, a cukrot, a reszelt citromhéjat és beleütöttem a 3 tojást. Megolvasztottam a vajat, majd kis adagokban hozzáöntöttem, a robotgép összekeverte. Aztán a végén beleszórtam a szeletelt mandulát és az egész mandulát is. Itt már kézzel gyúrtam, mert az egész mandulák folyton kiesnek a tésztából.

A tésztát három részre vágtam, így hosszú és nagyobb szeletek lesznek majd belőle, ha kisebbeket szeretnénk, akkor négy részre vágjuk. Hosszú rudakat gyúrtam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem a rudakat. A tetejüket megkentem a negyedik felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöttem. Ha már kezd aranybarna lenni, akkor jó.

Kivettem a negyed óra után a rudakat a sütőből, vártam egy kicsit, hogy kihűljenek, majd szeletekre vágtam őket. A szeletek kb 1,5 cm-esek lettek. A szeleteket újra visszatettem a sütőpapírra és további 10-15 percig sütöttem őket.

Kicsit kemények lesznek a kekszek, de roppanósak és nagyon mandulásak.