Így készíts lenmagos-sajtos kekszet 15 perc alatt!

lenmagos keksz

Én is, mint mindenki az év elején megfogadja, hogy mostantól aztán egészségesen fogok étkezni, sportolni fogok és nem diétázom, hanem életmódot váltok. Hát nálam a diéta általában aznap délig szokott tartani, a sportolási lelkesedés talán kicsit tovább kitart, az életmódváltáson pedig még nem gondolkoztam. Na, persze, majd nem fogok lekváros kalácsot enni szombat reggelire, meg nem tolom be a vacsora utáni desszertnek azt a csokiszuflét.. szóval ez az elhatározás még várat magára. 🙂

Viszont, most a kíváncsiság miatt gondoltam, hogy kipróbálom a lenmaglisztet (miután már napok óta chia magot reggelizek – de erről később), szóval lenmagliszt a kosárban, és otthon összedobtam egy kekszet belőle. Kicsit féltem, hogy túl sok lesz a lenmagliszt, de szerintem pont jó lett. A keksz szumma 15 perc alatt el is készült, tökéletes csemege lett a munkahelyi délutáni éhség leküzdésére.

Hogy mire jó a lenmag? Idézet a Házipatikától: „A modern táplálkozástudomány a lenmagnak elsősorban azt a tulajdonságát értékeli, hogy a benne bőségesen található olaj legnagyobb része a legfinomabb esszenciális (omega-3) zsiradék, amely az emberi szervezet számára jótékony hatású, sőt, gyakorlatilag nélkülözhetetlen. (A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális!) Ennek fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását. ”

Hozzávalók:
100 gramm reszelt sajt (3 féle került bele: cheddar, érettebb cheddar és trappista)
50 g lenmagliszt
50 g liszt (lehetett volna teljes kiőrlésű is..)
5 evőkanál olívaolaj
1 tojás
3 evőkanál céklalé (helyette lehet víz is, de ez finomabb)

A hozzávalókat egy edénybe szórtam, összekevertem, majd ki gombócokat formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem a gombócokat, lenyomtam a tetejüket, hogy lapos keksz legyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.

lenmag keksz

 

Szólj hozzá!