Én is, mint mindenki az év elején megfogadja, hogy mostantól aztán egészségesen fogok étkezni, sportolni fogok és nem diétázom, hanem életmódot váltok. Hát nálam a diéta általában aznap délig szokott tartani, a sportolási lelkesedés talán kicsit tovább kitart, az életmódváltáson pedig még nem gondolkoztam. Na, persze, majd nem fogok lekváros kalácsot enni szombat reggelire, meg nem tolom be a vacsora utáni desszertnek azt a csokiszuflét.. szóval ez az elhatározás még várat magára. 🙂
Viszont, most a kíváncsiság miatt gondoltam, hogy kipróbálom a lenmaglisztet (miután már napok óta chia magot reggelizek – de erről később), szóval lenmagliszt a kosárban, és otthon összedobtam egy kekszet belőle. Kicsit féltem, hogy túl sok lesz a lenmagliszt, de szerintem pont jó lett. A keksz szumma 15 perc alatt el is készült, tökéletes csemege lett a munkahelyi délutáni éhség leküzdésére.
Hogy mire jó a lenmag? Idézet a Házipatikától: „A modern táplálkozástudomány a lenmagnak elsősorban azt a tulajdonságát értékeli, hogy a benne bőségesen található olaj legnagyobb része a legfinomabb esszenciális (omega-3) zsiradék, amely az emberi szervezet számára jótékony hatású, sőt, gyakorlatilag nélkülözhetetlen. (A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális!) Ennek fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását. ”
Hozzávalók:
100 gramm reszelt sajt (3 féle került bele: cheddar, érettebb cheddar és trappista)
50 g lenmagliszt
50 g liszt (lehetett volna teljes kiőrlésű is..)
5 evőkanál olívaolaj
1 tojás
3 evőkanál céklalé (helyette lehet víz is, de ez finomabb)
A hozzávalókat egy edénybe szórtam, összekevertem, majd ki gombócokat formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem a gombócokat, lenyomtam a tetejüket, hogy lapos keksz legyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.