Színes fánkok sütőben sütve

Egyre elterjedtebben itthon is a mindenféle cukormázas, csokimázas össze-vissza díszített fánkok. Gondoltam, hogy idén, akkor illene ilyet is csinálni, főleg, hogy van is közönség. Blogger-találkozóra készültek, és jutott belőle Kiskorúnak is, meg a csajoknak is. Egész kis méretűeket sütöttem, hogy mindenkinek jusson.

Még sosem csináltam fánkot sütőben, de egyre több ilyen receptet találni az interneten. Sokkal praktikusabb, mint az olajban sült változat (ahol ma megtudtam, hogy ha rumot teszünk a tésztába, akkor nem szív magába olyan sok olajat), és nincs se olajszag, se nagytakarítás utána. Bár az íze nem az a klasszikus fánk-íz.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 evőkanál cukor
7 dkg vaj
1 élesztő (igazi, nem zacskós)
2 dl tej
2 tojás
1 citrom héja
1 vaníliás cukor

A bevonáshoz:
porcukor, a citrom leve, ételfesték, díszítőcukorkák
étcsokoládé/tejcsokoládé kb 1 tábla

A tejet meglangyosítottam, majd az élesztőt a tejben egy kis cukorral (egy csipet) felfuttattam. Közben egy nagyobb keverőtálba beleszórtam a lisztet, a cukrot, tojást, belereszeltem a citrom héját, és a vaníliás cukrot is beletettem. A vajat felolvasztottam. Amikor felfutott az élesztő, akkor beleöntöttem a keverőtálba a lisztes keverékhez. A robotgépre a dagasztós karokat (vagy minek is hívják) rögzítettem és jól átdagasztottam vele a tésztát, majd a végén hozzáadtam a már langyos vajat és még így is addig dagasztottam, amíg össze nem állt. Nagyon szép, extra citromillatú tészta lett belőle.

Langyos helyen duplájára kelesztettem, körülbelül 1 óra alatt. Majd lisztezett felületre kiborítottam, átgyúrtam, majd kinyújtottam. Itt jött a probléma, mert kis fánkot szerettem volna, a bögre még nagyon jó volt, de nem tudtam, hogy mivel lyukasszam ki. És már ott kerülgettem napok óta egy üres műanyag flakont, hát azzal lyukasztottam ki a fánkok közepét. Kicsit be kell lisztezni a szájár és tökéletesen működik.

fank_lyukasztás

Utána sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket, majd újabb fél órát kelesztettem, konyharuhával lefedve. A sütőt 180 fokra melegítettem és légkeveréses módban 10-12 percig sütöttem a fánkokat. Az első adag esetén volt olyan fánk, ahol a lyuk benőtt. A második tepsinél teszteltem, hogy ha alufóliagolyócskákat teszek a lyukakba, akkor úgy marad e, és igen, ott már nem nőttek össze.

Amikor megsültek, megvártam, amíg kihűltek. A csokoládét vízgőz fölött olvasztottam fel, majd a fánkokra csorgattam, díszítőcukorkákkal megszórtam. A cukormázhoz porcukrot kevertem össze a citrom levével, majd ezt kanalaztam a fánkokra. Piros ételfestékkel lett rózsaszín. Épp csak egy csepp ételfesték kellett. A színekkel persze lehet még játszani, és a díszítőcukrokból is rengetegféle van. Gyerkőcökkel is tökéletes program.

fánk_színes

Szólj hozzá!