Extra csokis születésnapi torta

csokis torta

Barátnőm párjának volt a hétvégén a 40-ik születésnapja, arra készült ez a szupercsokis marcipános torta. A megrendelő kérése volt a sok szívecske és a sok marcipán. Így az került a tortába is.

Végre használhattam a szívecskés kiszúróimat is, amiket még karácsony előtt vásároltam, nagyon könnyű volt vele dolgozni. Azt hiszem, készül majd még pár szívecskés recept.

Hozzávalók:( 18 cm-es tortaformához)
A piskótához:
150 gramm cukor, és 60 gramm cukor a tojásfehérjéhez
263 gramm liszt (ebből 3 evőkanál lisztet kell cukrozatlan kakaóporra cserélni, ha kakaós piskótát szeretnénk)
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 sütőpor

A krémhez:
4 tojás
200 gramm cukor
2 zacskó vaníliás cukor (helyette nekem egy kis vanília aroma ment bele)
230 gramm vaj
250 gramm jó minőségű étcsokoládé (Lidl-ben min 60%-os)
40 gramm cukrozatlan kakaópor
200 gramm marcipánmassza (Lidl, Aldi)

A tetejére:
fehér marcipán kb 500 gramm
piros marcipán 100 gramm

1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A 18 cm-es tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír magasabb legyen, mint a tortaforma széle.

2. A lisztet, a kakaóport, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 60 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 150 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 50 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén.

3. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és fejre állítottam, hogy a tetején a pukli visszamenjen.

4. Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. A tojásokat a cukorral addig hevítettem egy edényben, amíg a cukor elolvadt, majd ment a tálas robotgépbe, és az kevergette nekem amíg habos nem lett. Közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, hozzáadtam a kakaóport is és a vaníliaaromát is. Amikor már habos lett a tojásos keverék, akkor hozzákockáztam a vajat, nem baj, ha nem olvad el azonnal. Utána a langyos csokoládét is hozzácsurgattam és még jól elkeverte a robotgép.

5. Közben megsült a piskóta. Meg kell várni, amíg teljesen kihűl, aztán felszeleteljük. Nagyon-nagyon szép lett a belseje és könnyű volt vele dolgozni. A krémmel jól megkentem  a szinteket. Az alsó szintre tettem a krém fölé a kinyújtott marcipánmasszát, hogy még marcipánosabb legyen a torta. Majd betettem a hűtőbe egy órára.

6. Kb 5 dkg szobahőmérsékletű vajat elkevertem egy evőkanál porcukorral (itt nem pontosan tudom, hogy mi a helyes arány, én így szoktam), majd bekentem vele a torta tetejét és oldalát. Ez azért kell, hogy a marcipán jól rátapadjon. Én nem szoktam vastagon megkenni, mert nem rajongok ezért a vajkrém rétegért, épp csak egy kicsi kerül mindenhova.

7. A marcipánt porcukorral hintett felületen kinyújtottam, igyekeztem kör alakúra, majd beborítottam vele a tortát. A felesleges részeket levágtam az aljáról. A piros marcipánt szintén kinyújottam és szívecske formával mintákat szaggattam

szívecskés torta

csokitorta

Szólj hozzá!