Hétvégén ünnepeltük Anyukám születésnapját, én meg nem bírtam ki, hogy ne kreatívkodjak megint egy kicsit. Igazából valami minimál tortát gondoltam, de aztán eszembe jutott a fiók alján lapuló 24 darabos kinyomókészletem és nem bírtam ki, hogy ne csináljak megint rózsákat a tortára.
Belül sem elégedtem meg a sima mascarpone krémmel, kellett bele eperlekvár, eper és csokikrém is.
Hozzávalók (26 cm-es tortához – 16 szelet)
A piskótához: (ebből két adagot sütöttem, a tortába három karika piskóta került, és maradt egy, amit elrontottam, szóval elég magas torta lenne belőle, ha négy réteg a piskóta – ha laposabb tortát szeretnél, akkor felezd a hozzávalókat)
300 gramm cukor, és 120 gramm cukor a tojásfehérjéhez
520 gramm liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2,3 dl tej
2,3 dl olaj
6 tojás
1 zacskó sütőpor
A mascarpone krémhez:
750 gramm mascarpone
200 ml tejszín
egy citrom
3 evőkanál porcukor
A csokoládé krémhez:
200 ml tejszín
200 gramm csokoládé (ét-tej fele-fele)
Plusz eperlekvár a kenéshez (most teljesen leturmixoltam az epreket)
1 kis doboz cukrászhab (500 ml)
piros ételfesték
színtelen tortazselé
pár szem eper
1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír kicsit magasabb legyen, mint a tortaforma széle.
2. A lisztet, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 120 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 300 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 45-50 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és megvártam míg teljesen kihűl.
Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. Amúgy ezt a piskótát nagyon könnyű vágni, nagyon szépek lesznek.
3. A csokoládés krémhez a tejszínt felforraltam és a feldarabolt csokoládéra öntöttem, elkevertem, hogy feloldódjon teljesen a csokoládé, majd félretettem hűlni, nem hűtőbe, csak a konyhapultra. Amikor kihűlt, akkor robotgéppel habosra vertem.
4. A mascarpone krémhez a tejszínt felvertem habverővel. majd hozzáadtam a mascarponét, a citrom héját belereszeltem, és a levét is belecsurgattam. Porcukor ízlés függvénye, én teszek bele egy kicsit, így nem olyan savanyú a krém.
5. Amikor kihűlt a piskóta, akkor egyforma szeletekre vágtam. Az első tésztát megkentem eperlekvárral, majd a mascarpone krémmel és friss eperdarabokkal töltöttem meg.
6. A következő szint esetén maradt a mascarpone krém, és az eper, de került bele egy kis csokoládékrém is.
7. És erre jött a teteje a piskótának, amit jó vastagon megkentem egy felvert cukrászhab és a maradék mascarpone krém egyvelegével. Aztán ment a torta a hűtőbe pihenni.
8. Addig a maradék krémet piros ételfestékkel rózsaszínre színeztem. Majd habzsákba töltöttem és rózsákat mintáztam a torta felére. A megmaradt csokoládé krémet szintén habzsákba töltöttem, és abból kis csillagokat nyomtam a rózsák közé.
9. Az epreket megmostam és a használati útmutatójának megfelelően elkészítettem egy színtelen tortazselét, amivel megkentem őket, hogy szép fényesek maradjanak.
Szeletelve pedig így nézett ki: