Nagypapám szereti a mákos desszerteket, és ezt a tortát még neki készítettem. A képet most találtam meg a gépemen, gondoltam, hogy épp itt az ideje begépelni a receptet is, mert nemsokára karácsony és ha valami különleges tortát készítenétek, akkor ez egy remek választás lehet.
Hozzávalók:(18 cm tortaformához)
3 dl tej
3 evőkanál cukor
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
4 darab szikkadt kifli
100 gramm darált mák
A vaníliakrémhez
1 tojás
2 evőkanál liszt
2 dl tej
10 dkg vaj
70 gramm porcukor
1 vaníliás cukor
A tetejére:
2 tojás fehérje
5 evőkanál porcukor
A tejet a cukrokkal felforralom, majd amikor a cukor elolvadt, akkor hozzáöntöm a mákot, elkeverem. Közben a kifliket felkarikázom, egy tálba szóróm. Lelocsolom a mákos tejjel, szinte azonnal be is szívja. Megvárom még kihűl.
A vaníliakrémhez a tojást a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük.
Bármilyen formában megsüthetjük, én most tortaformában sütöttem. A formát kivajaztam, az aljára került egy réteg a mákos kifliből, aztán egy réteg vaníliás krém, majd újabb mákos kifli és már ment is a sütőbe 15 percre, olyan 150 fokon.
Közben elkészítettem a habot a tetejére, felvertem a fehérjéket a cukorral. Fontos, hogy akkor jó, ha habzsákból kinyomva megmarad a formája. Amikor 15 perc után kivettem a sütőből a sütiket, megvártam, hogy kihűljenek, majd habzsákból kis csúcsokat nyomtam rá. További 10-15 percig sütöttem 150 fokon. Akkor jó, ha a hab már megkeményedik.
A végén még egy kicsit megégettem ilyen karamellizáló pisztollyal, óvatosan kell bánni vele, nehogy felgyulladjon.