Szerintem minden házban van egy nagymama féle receptes könyv. Igen, az a régi csíkos füzet, amiben kék tintával vannak írva a receptek. Hát ez onnan való.
Tökéletes bukta, puha a tésztája, és töltelék nélkül is nagyon finom. Mellesleg nem is olyan nagy dolog elkészíteni. Most sárgabarackos lekvárral készítettem, folyós, rendes házi lekvárral, és nem folyt ki. És nutellásat is csináltam, az is isteni lett. Kiskorú kedvence.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
10 dkg cukor
egy csipet só
2 tojás
6 dkg vaj
egy kis olaj (a tepsi kikenéséhez, és a bukták bekenéséhez)
egy üveg sűrű lekvár/nutella/csokikrém
Elkészítés:
Fogtam egy nagyobb keverőtálat, beleszórtam a lisztet, rá a cukrot, majd rámorzsoltam az élesztőt. Felöntöttem egy kis langyos tejjel, hagytam egy kicsit hogy felfusson az élesztő. Utána hozzáadtam a tojásokat, majd fakanállal hólyagosra keverem (már cuppog a tészta, és szuszog és nagyon elfárad a kezed, na akkor hólyagos) vagy ha gyorsabban meg akarjuk ezt úszni, akkor a habverő gép dagasztófejével is összekeverhetjük. Közben felolvasztott vajat is hozzákeverem, azzal is jól kikeverem, végül kicsit kézzel is rásegítek a gyúrásra, hogy cipó legyen belőle. Majd konyharuhával letakarom, és langyos helyen duplájára kelesztem.
Kelesztés után lisztezett deszkára borítom, és átgyúrom. Aztán kinyújtom kb egy cm vastagra, és kis négyzeteket vágok éles késsel.
Egy evőkanál lekvárt teszek minden négyzetre, és összehajtom, jól összeragasztom minden oldalról, hogy ki ne folyjon a töltelék sütés közben. Tepsiben szorosan egymás mellé teszem, de előtte a tepsit nagyon vastagon kiolajozom.
Ha tele van a buktákkal a tepsi, akkor a tetejét, meg a bukták találkozásánál levő részt is kikenem olajjal, majd letakarom, és fél órát pihentetem.
Előmelegítem a sütőt 200C-ra, és légkeveréses módban kb. 15-20 perc alatt megsütöm.
Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz is!
További kelt tésztás receptek, amiket érdemes kipróbálni:
A bukta, ha megsült , meg kell kenni házizsirral és attól lesz finom puha!!!!!