Évek óta kinéztem már ezt a karácsonyfa browniet, és végre eljött az ideje, hogy el is készítsem. Igazából ez olyan karácsony előtti tesztsütés volt, kellett a süti a fotózásra is egy újságba, és végül senki nem bánta, hogy lett egy kis édesség otthon.
Karácsonykor is biztosan el fogom készíteni, mert amellett, hogy nagyon látványos, iszonyatosan finom is.
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé, én 60 és 80 %-os csokiból csináltam
10 dkg vaj
3 tojás
25dkg cukor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
14 dkg liszt
1 vaníliás cukor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Tetejére karamell, vagy olvasztott étcsokoládé és dekorcukor
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal és a kakaóport is belekeverjük. Közben habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a már kihűlt csokoládét is hozzáadjuk. Beleöntjük a lisztet, a fűszerkeveréket, és csomómentesre keverjük.
15-20 percig sütöttem légkeveréses módban 160 fokon, mert véletlenül sem szabad kiszárítani.
Miután kihűlt, háromszög alakúra vágtam, a hosszanti végébe egy szívószálat tettem, ez lett a fa „talpa”. Utána készítettem karamellkrémet (de lehet simán vízgőz felett olvasztott csokoládéval is), azzal megcsurgattam, majd megszórtam karácsonyi dekorcukorral. A dekorcukrokat a Lidl, a Tesco és a Desszertmester üzleteiben vettem.
A karamellkrémhez felolvasztottam 25 dkg cukrot, majd 1 dl tejszínt adagoltam hozzá folyamatosan, végül 10 dkg vajat adtam hozzá, ebből maradt még egy jó nagy adag tejkaramellára is.