Minden decemberben összejön a kis csapat, gyerekek és anyukák és nagy kekszütésbe kezdünk. Idén sem volt ez másképp. Sütöttünk három adag kekszet, készült kakaós verzió is, ami Kiskorú kedvence lett. Díszítettük csokival és marcipánnal is, utána a lakás tele volt kis színes golyókkal. De nem bántam.
Azért szeretem ezt a tésztát, mert nagyon finom lesz, és dolgozni is szuper vele, mert könnyen lehet nyújtani és formázni is. Ajándékba is szuper, ha nem esszük meg mindet magunk.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt (ha nincs, akkor helyettesíthető sima liszttel is)
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs. bourbon vaníliás cukor vagy egy teáskanál vanília aroma
csipet só
2 M-es tojás sárgája
kakaós verzió esetén három teáskanál cukrozatlan kakaópor
és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz
1. A liszteket, porcukrot, vaníliás cukrot, sót egy keverőtálba tettem, ráreszeltem egy nagylyukú sajtreszelővel a vajat, majd morzsássá gyúrtam. Utána hozzáadtam a két tojássárgáját, és összegyúrtam. Egy kis víz kellett hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta. Utána folpackba csomagoltam és a hűtőbe tettem pár órára, minimum fél órára be kell tenni a hűtőbe.
2. Amikor eltelt a hűtős idő, akkor elővettem a tésztát és kinyújtottam kb 0,5 cm vékonyra, majd kiszúrtam a mintákat. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket.
3. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem a kekszeket és 10-12 perc alatt megsütöttem. Nem szabad, hogy megbarnuljanak.
Díszítéshez marcipánt használtunk. A fehér marcipánt (100 gramm) kinyújtottuk enyhén porcukros deszkán, majd kiszúróval hópihe formákat készítettünk és egy kis tojásfehérjével ragasztottuk a kekszre.
A csokis díszítéshez felolvasztottam az étcsokoládé (100 gramm, minimum 60%) 2/3-át, majd hozzákevertem a maradék 1/3-ot, ebbe mártogattuk a kekszek felét és díszítőcukorral szórtuk meg.