A hamburgert imádom. Szinte bárhol-bármikor tudnék enni. Persze azért nem akármilyet. Korábban is készítettem már házi bucit, de most kipróbáltam teljeskiőrlésű lisztből is. A recept kitől mástól lenne, mint Limarától, imádom a receptjeit! Most feleztem az adagot és a lisztet teljeskiőrlésűre módosítottam, így négy normál méretű hamburgerzsemle lett.
Limara eredeti zsemlereceptjét itt találjátok.
Hozzávalók:
- 1 dl langyos tej
- 1 ek. cukor
- fél tk. só
- 20 g olaj
- 1 tojás
- 50 g joghurt
- 30 dkg liszt (ebből 25 dkg liszt teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt, és 5 dkg simaliszt)
- 1 dkg élesztő
- + 1 tojás a kenéshez
A langyos tejbe egy csipet cukrot tettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, megvártam még felfut. Közben a többi hozzávalót összekevertem tálas robotgépben, majd hozzáöntöttem az élesztős tejet és még dagasztotta a gép egy kicsit.
Langyos/meleg helyen kelesztettem egy órát, majd átgyúrtam és kis gombócokat alakítottam ki belőle. A méretet lehet változtatni, annyit viszont érdemes fejben tartani, hogy a sütőben kb még kétszeresére nőnek. Tojással megkentem a tetejét, megszórtam szezámmaggal, majd kelesztettem még 20 percet. Utána 180 fokos sütőben sütöttem készre.
A hamburgerhús is hamar elkészül, 500 g darált marhahusit szoktam venni, só, bors a fűszerzés, meg egy kis mustár és ketchup, és egy kanál olvasztott vaj. Aztán olvasztott vaj és olaj keverékén sütöm meg.
Én a retro hamburger szerelmese vagyok, tehát a mustár, ketchup, hagyma és hús mellé került egy kis csalamádé és extraként egy kis csípős dijoni mustár. Sültkrumpli helyett pedig gomba és édesburgonya a köret. Már ha kellene ide még bármilyen köret. 🙂