Teljeskiőrlésű hamburgerzsemle

hamburger

A hamburgert imádom. Szinte bárhol-bármikor tudnék enni. Persze azért nem akármilyet. Korábban is készítettem már házi bucit, de most kipróbáltam teljeskiőrlésű lisztből is. A recept kitől mástól lenne, mint Limarától, imádom a receptjeit! Most feleztem az adagot és a lisztet teljeskiőrlésűre módosítottam, így négy normál méretű hamburgerzsemle lett.

Limara eredeti zsemlereceptjét itt találjátok. 

Hozzávalók:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 ek. cukor
  • fél tk. só
  • 20 g olaj
  • 1 tojás
  • 50 g joghurt
  • 30 dkg liszt (ebből 25 dkg liszt teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt, és 5 dkg simaliszt)
  • 1 dkg élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez

A langyos tejbe egy csipet cukrot tettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, megvártam még felfut. Közben a többi hozzávalót összekevertem tálas robotgépben, majd hozzáöntöttem az élesztős tejet és még dagasztotta a gép egy kicsit.

Langyos/meleg helyen kelesztettem egy órát, majd átgyúrtam és kis gombócokat alakítottam ki belőle. A méretet lehet változtatni, annyit viszont érdemes fejben tartani, hogy a sütőben kb még kétszeresére nőnek. Tojással megkentem a tetejét, megszórtam szezámmaggal, majd kelesztettem még 20 percet. Utána 180 fokos sütőben sütöttem készre.

A hamburgerhús is hamar elkészül, 500 g darált marhahusit szoktam venni, só, bors a fűszerzés, meg egy kis mustár és ketchup, és egy kanál olvasztott vaj. Aztán olvasztott vaj és olaj keverékén sütöm meg.

Én a retro hamburger szerelmese vagyok, tehát a mustár, ketchup, hagyma és hús mellé került egy kis csalamádé és extraként egy kis csípős dijoni mustár. Sültkrumpli helyett pedig gomba és édesburgonya a köret. Már ha kellene ide még bármilyen köret. 🙂

hamburger zsemle

Szólj hozzá!