Régen készítettem már kekszet, ezért épp itt volt az ideje. Jöttek délután a csajok, így legalább a gyerekek házi kekszet ettek, és nem a boltit. Zabpelyhes kekszet akartam mindenképp, és megnéztem, hogy mi van még itthon. Maradt még a macaron készítésből darált mandula, meg egy kis kandírozott narancs is karácsonyról. Szóval ez egy mindent bele keksz lett. Ronda, de finom. Azt nem tudom, hogy hány napig áll el, mert el is fogyott mind.
Közben utánajártam, hogy vajon egészséges e a keksz, amit sütöttem és igen, az alábbi tudományos adatok alapján:
a zabpehely az egyik internetes portál szerint az egyik legegészségesebb étel, mert lassú felszívódású szénhidrátként nem emeli meg hirtelen az inzulinszinted, ezáltal állandó marad a vércukorszint és továbbtart a jóllakottságérzés. Egy bögre zabpehellyel fedezhetjük a napi rostszükséglet felét, sőt csökkenti a koleszterinszintet is. Számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, valamint gazdag szénhidrát-és vasforrás is. Továbbá a mandula is egészséges, mert különösen gazdag telítetlen zsírsavakban, és nagyon jó E-vitamin forrás, sőt egy jó adag folsav is van benne. Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától. A csokoládé jótékony hatásairól pedig gondolom mindenki tud, hogy mennyire nagy boldogságot tud okozni. 🙂
Hozzávalók:
8 dkg zabpehely
10 dkg darált mandula
10 dkg liszt
15 dkg vaj
3 evőkanál méz
15 dkg cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 fél marék kandírozott narancshéj
5 dkg étcsoki darabokra vágva
Egy keverőtálban összekevertem a zabpelyhet, darált mandulát, lisztet, cukrot, szódabikarbónát, fahéjat és az étcsokit, kandírozott narancsot. Közben a vajat a mézzel megolvasztottam, majd a zabpelyhes keverékre borítottam. Összekevertem és kis halmokat tettem egy sütőpapírral bélelt tepsire. A kis halmokat lenyomogattam, hogy olyan köralak-félék legyenek.
180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 12-13 percig őket. Sütőből kivéve a tepsiben vártam meg, hogy kihűljenek, mert melegen még nagyon puhák és könnyen eltörnek.