Nagyon szeretem az áfonyát, szerintem az egyik legszuperebb gyümölcs, imádom a lila színét, meg hogy olyan kis gömböc. Hogy sokat lehet enni belőle és hogy sütikben is isteni finom. Ha nyár, akkor nem maradhat el az áfonyás pite, szerintem ez soha ne hagyjátok ki. Annyira finom!
Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
2 ek porcukor
1 tojás
1 tojás sárgája (fehérje is kelleni fog)
kis víz
A töltelékhez:
50 dkg áfonya
1 vaníliás pudingpor
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
1 tk vaníliaaroma
1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojást és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki.
2. Közben elkészítem a tölteléket, amihez a pudingport a leírásnak megfelelően elkészítem. Öntök még hozzá egy kis vanília aromát is, hogy nagyon vaníliás legyen. Amikor a puding kész, akkor megvárom, hogy kihűljön.
3. A pitetészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtom, majd egy kivajazott piteformába teszem, rákanalazom a hideg pudingot, majd megszóróm az áfonyával. A maradék tésztát szintén kinyújtom és 1 cm-es csíkokat vágok belőle, amivel berácsozom a süti tetejét. A maradék tojásfehérjével megkenem és máris mehet a sütőbe, amit korábban 180 fokra előmelegítettem. 35 perc alatt megsül. Vaníliafagyival a legjobb!
Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!