A legtutibb őszi édesség: forró almás pite

almás pite

Amikor kint még süt a nap, de már hidegebb van és az egész délutánt a szabadban töltjük, aztán kifáradva, lehűlve és éhesen hazaérünk, akkor nincs is jobb, mint egy előre elkészített pitetészta és töltelék, amik már csak arra várnak, hogy megsüssük őket.

A receptet blogger-barátosném, HahoPihe tette közzé, és már hetek óta csak erre tudok gondolni. A sütemény – ha lehet annak nevezni – az egyik gyorsétteremlánc almás pitéjének a hasonmása, igaz, ott roppanósabb a tésztaburok, mint itt, de azért ez sokkal finomabb annál.

Hozzávalók
Tésztához
25 dkg liszt
5 ek olvasztott vaj
fél kk só
 1 vaníliás cukor
10-12 ek víz
Töltelékhez
30 dkg megpucolt alma (4 kisebb alma)
1 fél citrom leve
3-4 ek cukor
1 dl víz
ízlés szerint fahéj
1 vaníliás cukor
1 ek főzős vaníliás pudingpor
olaj a sütéshez
A tészta hozzávalóit keverjük össze, a vizet utólag adagoljuk, mert egy nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Ha egynemű lesz a tészta, folpackba csomagolva mehet a hűtőbe.
Közben elkészítettem a tölteléket, 4 kisebb almát, megpucoltam, apró kockákra vágtam, egy edénybe tettem, lecsurgattam egy fél citrom levével, hogy ne barnuljon be. Aztán megszórtam a cukorral, ráöntöttem a vizet, a fahéjat, a vaníliás cukrot és összefőztem egy kicsit, hogy az almák megpuhuljanak. Majd a végén hozzákevertem a pudingport.
Megvártam, amíg kihűl a töltelék – erre volt jó, hogy lementünk a játszótérre. A tésztát kivettem a hűtőből, sodrófával kinyújtottam jó vékonyra, majd 8 téglalapot vágtam belőle. Ezeket megtöltöttem az almás töltelékkel és jól összezártam, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék. Forró olajban aranybarnára sütöttem őket.
Citromfagyival és szeletelt mandulával tálaltam. Forrón a legfinomabb.
almás pite

Szólj hozzá!