Lassan itt a nyár, ilyenkor jól esnek a hűsítő ízek. Ilyen a citrom is. Most egy nagyon citromos muffint hoztam. Imádom ezt a citromkrémet, annyira savanyú, és mégis édes… nem lehet betelni vele. És nem is nehéz elkészíteni. A muffin most rózsaszín lett, ételfesték helyett céklalevet használtam. A DM-ben lehet kapni ilyen 3 decis kiszerelésben, aki szereti a céklát, az mindenképpen kóstolja meg.
Hozzávalók:
A muffinhoz:
1 dl olaj
1 kis joghurt
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
kb fél dl céklalé a szín miatt
A citromkrémhez:
8 dkg cukor
1 csipet só
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 dl habtejszín
1. Az olajat, cukrot, tojást, joghurtot összekevertem habverővel, majd hozzáadtam a céklalevet, erőteljes rózsaszín lett. Egy kanállal összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és sütőport is.
2. A muffinforma mélyedéseit papírkapszlikkal béleltem ki, belekanalaztam a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöttem. Figyelni kell, hogy ne süljön nagyon meg, mert akkor már nem rózsaszín lesz, hanem barna.
3. A citromkrémhez kis lábosba tesszük a cukrot, sót, citromlevet és vajat. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztjuk, majd 1 percen át összefőzzük. A tojássárgákat enyhén felverjük, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverünk, majd az egészet visszatesszük a lábosba. A lángot egészen alacsonyra vesszük és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Tálkába tesszük, belereszeljük 1 citrom héját, sütőpapírral lefedjük, hogy ne bőrösödjön és lehűtjük. Kb. 1,5 óra múlva a tejszínből lágy habot verünk és lazán összeforgatjuk a citromkrémmel.
4. A muffinokba mélyedéseket vágunk és beletöltjük a citromkrémet, a tetejére is kanalazunk belőle. Ízlés szerint díszítjük.