Citromkrémes pavlova

Ha szeretnéd valami új desszerttel megörvendeztetni a családot karácsonykor, akkor itt egy egyszerű, de nagyszerű recept. Az édes csokoládé és a savanyú citromkrém remek páros.

Több receptet is néztem, de itt a szerintem legjobb: Lila Füge receptje, innen.

Kicsit persze módosítottam, mert tettem kakaóport is a pavlovába.

A pavlovához:
3 tojásfehérje
3 ek víz
20 dkg porcukor
3 ek kakaópor

A citromkrémhez:
8 dkg cukor
1 csipet só
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

1 dl habtejszín

½ kg bogyós gyümölcs vegyesen

A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a cukrot és addig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.
A sütőpapírt sütőlemezre tesszük. A felvert habot a sütőpapírra kenjük úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Előmelegített sütőbe tesszük és 60 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és benne hagyjuk a pavlovát, hogy kihűljön teljesen. Én most előző este megcsináltam, egész éjjel ott állt.
A citromkrémhez kis lábosba tesszük a cukrot, sót, citromlevet és vajat. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztjuk, majd 1 percen át összefőzzük.
A tojássárgákat enyhén felverjük, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverünk, majd az egészet visszatesszük a lábosba. A lángot egészen alacsonyra vesszük és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Tálkába tesszük, belereszeljük 1 citrom héját, sütőpapírral lefedjük, hogy ne bőrösödjön és lehűtjük. Kb. 1,5 óra múlva a tejszínből lágy habot verünk és lazán összeforgatjuk a citromkrémmel.
Az elkészült pavlova tetejére kanalazzuk a citromkrémet, a megmosott, megtisztított, felszeletelt gyümölcsöket a krémre púpozzuk és azonnal tálaljuk az elegáns desszertet.

Szólj hozzá!