Idei Hallooweenre ezt a csokis pókhálós muffint sütöttem a gyerekenek az iskolába. Fontos volt az is, hogy a süti kicsit egészséges legyen, ezért teljeskiőrlésű lisztet használtam. A banán és az étcsoki kombináció pedig a legjobb egy muffinban.
Dekorációnak csokipókhálókat készítettem, az első három persze katasztrófa lett, de utána belejöttem. 🙂 Fontos, hogy ezt már hamarabb elkészítsük (kb 1-2 órával korábban), mert a csokipókhálóknak vissza kell keményedniük.
Hozzáteszem, hogy ez a muffin kb 25 perc alatt készen is van, tehát nem egy nagy kihívás, bárki el tudja készíteni.
Hozzávalók:
1 tojás,
0,8 dl tej
0,8 dl olaj,
120 gramm cukor,
50 gramm étcsokoládé apró darabokra vágva
170 gramm liszt (teljeskiőrlésű),
fél zacskó sütőpor,
egy banán összenyomkodva
egy evőkanál cukrozatlan kakaópor
Díszítéshez 250 gramm mascarpone, egy fél citrom leve, 1 evőkanál porcukor, 100 gramm jó minőségű étcsokoládé
Most is “az egyetlen edény koszolós” módszert választottam, (bár eredetileg külön kell a nedves részt és a száraz részt összekeverni, de nem szeretek mosogatni, ezért nálam a nedves rész összekeverése után abba jön a száraz, amit nem keverek előtte össze).
A tojást, tejet, olajat, cukrot kézi habverővel összekevertem egy nagyobb keverőtálban, aztán hozzáadtam a csokit, a kakaóport, lisztet, majd a végén a sütőport. A végén csak sima kanállal összekevertem. Muffinformába kapszlikat tettem, majd ebbe kanalaztam háromnegyedéig a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-17 percig légkeveréses módban. Megvártam míg kihűlnek.
A mascarponét összekevertem a citromlével és a cukorral, majd habzsákba tettem és a kihűlt muffinok tetejére nyomtam mintát.
A csokipókhálókat már előre elkészítettem. Fontos a temperálás során, hogy amikor vízgőz felett egy fém edényben olvasztjuk fel a csokit, akkor az az edény illeszkedjen a másikre, amiben a forró víz van, mert ha csokiba vízcseppek kerülnek, akkor nem lesz szép fényes utána a felülete. Tehát felolvasztottam a csoki 3/4-ét, majd utána hozzákevertem a maradék 1/4-et, hogy elolvadjon. Étcsokis estén az ideális munkahőmérsékelt 31-32 fok, ennyire kell visszahűlnie. Ha van hőmérőnk, akkor tudjuk ellenrőizni, ha nincs, akkor az ujjunkkal is lehet, 31-32 fokosan kellemesen meleg a csoki. Ekkor habzsákba csurgattam, majd kivágtam a végét, de csak kicsit, és sütőpapírra pókháló mintát nyomtam. Ha megszáradnak, akkor a sütőpapírról könnyen levehető a minta. (Nekem volt olyan, amelyiknek az egyik fele nem lett szép fényes, mutatom is a képen, ahol nem lett szép a temperálás. Persze az élvezeti értékén ez nem változtat és a gyerekeknek szerintem fel sem tűnt.)