Rengeteg almát kaptunk, így muszáj volt már valamit csinálni vele, nehogy megrohadjanak. Ennyi almát képtelenség megenni, így készült belőle az almás pite. Ez nem az a gyors sütemény, nem bögrés, nem 10 perces. Ehhez idő kell. De megéri a befektetett időt. Mondanám, hogy langyosan a legfinomabb, de akkor még a szeletelés sem olyan szép, ahogy a kép is mutatja. Nekem másnaposan ízlett a legjobban, amikor a tésztája már megpuhul kicsit. Mondjuk a barátnőmék azonnal befalták a felét, szóval nekik pedig langyosan ízlett a legjobban. Sok receptet néztem a neten, végül Limara receptje mellett döntöttem, kicsit változtatva rajta.
Ízvilága olyan, mint amit a nagymamám készített régen, ami a gyerekkort idézi.
Hozzávalók: töltelékhez:
1,5 kg alma (megpucolva, lereszelve kb 600 gramm lett)
2-3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 vaníliás pudingpor
ízlés szerint fahéj
1 citrom leve
tésztához:
50 dkg liszt
1 k sütőpor
25 dkg vaj
csipet só
2 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
1 nagy evőkanál tejföl
Az almákat megpucoltam, és lereszeltem, majd megcsurgattam a citrom levével, hogy ne barnuljon be. Kifacsartam a levét, nekem 4 dl lett, ebből 3 dl almalével elkevertem a pudingport és tűzhelyen besűrítettem. A másik 1 dl-t megittuk, nagyon finom volt. Amikor kész az almás-puding, akkor cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadunk ízlés szerint fahéjat, majd belekeverjük a lereszelt almát is. Ezt már nem kell főzni, elég csak összekeverni. A tésztához a lisztet, sütőport, sót, cukrokat összekevertem, majd egy nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és a kezemmel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat, majd a tejfölt és egynemű tésztává gyúrtam. Két részre vágtam. Az egyiket kinyújtottam és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem. Rákentem az almás tölteléket, majd a másik tészta felét szintén kinyújtottam és beborítottam vele a süteményt. A tetejét villával megszúrkáltam és a maradt tojásfehérjével megkentem. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 35 percig. Várjuk meg míg kihűl, ha tudjuk, mert úgy könnyebb szeletelni.