Ez egy extrán csokoládés édesség. Pitetésztát készítettem és brownie-val töltöttem meg. Aki csokirajongó, annak nagyon fog ízleni. Arról most nem írnék, hogy az étcsokoládé milyen jó hatással van a szervezetünkre, de persze csak kis mennyiségben. Ezt a desszertet egy finom egyszerű vacsora, vagy ebéd után ajánlom, akkor nem kell sietni, hanem ki lehet élvezni minden egyes csokoládés falatot.
A piterecept a szokásos piterecept. Sokfélét néztem a neten, végül maradtam a Stahl Judit félénél, bár ez ír tojást, az összes többi nem, de nekem bevált. Most került még bele cukrozatlan kakaópor, mert mindenképpen kakaós pitét szerettem volna.
Hozzávalók: (6 kis pite lesz belőle, vagy egy nagy)
200 gramm finomliszt
50 gramm porcukor
100 gramm vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók a brownie-krémhez:
2 tojás
100 gramm 70%-os étcsokoládé
100 gramm vaj
150 gramm cukor
1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki. Sőt, ha sok tésztát csináltunk, akkor lefagyasztva is el tudjuk tenni későbbre.
2. Közben a vízgőz fölött összeolvasztom a csokoládét a vajjal. Egy másik keverőtálban a tojásokat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a langyos olvasztott vajas csokoládét.
3. A pitetésztát lisztezett deszkán kinyújtom és kivajazott, kilisztezett formába teszem. Én hat kis pitét csináltam. A kinyújtott tészta vastagsága kb 0,5 cm volt. A formába belenyomkodtam, a felesleget levágtam a széléről. Majd villával megszurkáltam mindegyiket, és egy sütőpapírral beborítottam, majd babot szórtam a tetejére. Ez azért fontos, hogy ne emelkedjen fel a tészta, hanem ilyen kis kosárka maradjon. Előmelegített sütőben sütöttem 7 percig 180 fokon, majd kiszedtem, levettem a sütőpapírral együtt a babot a formákról és belekanalaztam a brownie krémet. Visszaraktam a sütőbe, további 8-10 percig sütöttem. Nem szabad túlsütni, az a jó, ha még krémes a közepe.
4. A tetejét oreo keksszel, eperrel és porcukorral díszítettük. Elkél a díszítés, mert egyrészt gusztusosabb lesz a pite, másrészt brownie-szerű a teteje, tehát ilyen berepedezett csokoládés.
Gyönyörű a sütike:) olyan kérdésem lenne, hogy a pitét kivesszük a formából majd vissza tesszük, mert az a rész a bab kivétele előtt kicsit zavaros!:)
Szia,
itt a másik bejegyzésben képekkel is mutatom. http://bonniekonyhaja.cafeblog.hu/2014/02/27/narancsos-csokolades-pite/
Üdv,
Bonnie