Még régebben láttam egy isteni pisztáciás desszertet és olyan zöld volt, hogy csak na. Hát gondoltam, muszáj lesz most már kipróbálni. De kellett hozzá sótlan pisztácia (oké, oké, igen már van sós karamell is), amit sehol nem lehet kapni. Legalábbis ahol én néztem, ott nem volt. Maradt végül a sós kimért pisztácia a Lidl-ből, bár a Facebook oldalra jelezték kémeim, hogy az Aldiban van sótlan verzió is. Majd legközelebb. A sósat tehát megpucoltam és megmostam, majd leszedtem a héját is. Elég macerás volt. Aztán vártam is egy csomót, mire megszáradtak. Ezt a műveletet érdemes előtte nap este elvégezni. És ami csalódás volt, hogy szinte minden második szem nem barna volt és nem zöld. Így nehéz lesz zöld piskótát csinálni belőle… és nem is lett az a megálmodott színű. A másik az ikeában vásárolt áfonyalekvár volt, nagyon szeretem az ilyen lekvárokat (bár a házi lekvár verhetetlen) és mindenképpen ki akartam próbálni az áfonyás-mascarponés krémet.
És szorgos kutatómunkám eredményeként be kell, hogy számoljak, hogy az áfonya milyen csodabogyó is. Amellett, hogy nagyon sok vitamint tartalmaz, magas a káliumtartalma, vasat, magnéziumot és flavonoidokat is tartalmaz (ne kérdezzétek mi az, de biztos hogy jó az egészségünkre), de ami leginkább fontos, hogy a lekvárja (bár gondolom nem az ikeás verzióra gondoltak) a szembetegségek gyógyszere, és főleg azoknak ajánlják, akik sokat merednek a képernyőre. Szóval irodában monitor előtt dolgozók egyetek áfonyát! Süssetek ilyen tortát! A kollégák is biztosan örülni fognak neki. Azt már fel sem sorolom, hogy a pisztácia miért jó, mert sose jutnék el a receptig.
Ebből az adagból két mini tortácska lesz, 10 cm az átmérője, vagy egy 18 cm-es torta is lehet.
Hozzávalók:
A tésztához
50 gramm darált pisztácia (sótlan)
50 gramm liszt
50 gramm cukor
2 tojás
A krémhez:
250 gramm mascarpone (Szarvasi)
áfonyalekvár kb 3 evőkanál
1 fél citrom leve
A tetejére áfonyalekvár ízlés szerint.
A tésztája egy piskótatészta lett, amihez a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját a cukorral habosra kevertem robotgéppel, majd hozzáadtam a korábban megpucolt, megmosott, lehéjazott és megszárított, darált pisztáciát, és a lisztet. Utána óvatosan a tojásfehérjét hozzáadtam, majd egy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába tettem. Elég lapos lesz, de nem baj. Nekem van ilyen tortagyűrűm, abból is kettő, azt beletettem a tésztába, így két kis kör alakú forma sült a nagy tortaformán belül. De az sem gond, ha nincs ilyen fém gyűrűd, mert miután megsült a tészta (180 fokos előmelegített sütőben kb 10-12 perc), utána is ki lehet vágni a formát, akár szívecske alakút is. Bár tény, hogy a krémnél segít a forma.
Amíg sül a piskóta, addig a mascarponét összekeverjük a lekvárral, gyönyörű lila színe lesz. A citromot én mindig hozzáadom, szeretem, ha kicsit savanykás lesz tőle a krém.
Ha kihűlt a piskóta, akkor leszedjük a sütőpapírt róla, és visszatesszük a formába a tésztát. A kapcsos tortaformánál az oldalát is visszakapcsozzuk, a tortagyűrűt meg ráhúzzuk a piskótára. Így könnyen rá tudjuk kanalazni a krémet és szép kör alakú lesz a krémes résznél is a torta. A tetejére ízlés szerinti mennyiségű lekvárt teszünk, majd mehet a hűtőbe legalább fél órára.
Tálaláskor leszedjük a tortagyűrűt, vagy a forma szélét úgy, hogy előtte körbevágjuk késsel, hogy szépen elváljon a forma oldalától. Majd pisztáciával díszítjük a tetejét. Jó étvágyat!
A gyönyörű fotókat készítette: Sweet Almond Photography
Kedves Bonnie!
1 kérdés csak…akkor ebből mennyi süti lesz?
2 db 5 cm átmérőjű tortácska, vagy egy 18 cm-es?
Ez biztos? mivel a 2 kis torta együtt kb harmada a 18-asnak…
Előre is köszi a választ!
üdv,
TM
Kedves Mátyás,
közben megtaláltam a centit, direkt lemértem a tortagyűrűt, 10 cm az átmérője. Javítottam a bejegyzésben is. (Remélem a régi matektanárom nem olvassa, hogy a szemmértékem nem a legjobb. 🙂 )
Üdv,
Bonnie
Kedves TM!
A tésztából maradt még (mert körbevágtam a két kicsi formára), tehát egy 18 cm-es tortának is tökéletes alap lehet.
A krémnél talán nem lesz ilyen magas, ha 18 cm-es tortaformában csinálod. De ha magas krémet szeretnél, akkor két mascarponét használj inkább, vagy egy felvert habtejszínnel keverj össze egy mascarponét, úgy habosabb lesz.
Üdv,
Bonnie
Kedves Bonnie!
Köszi a válaszokat, gyanús volt nekem, hogy sugár volt az az átmérő… 🙂 …de mivel ilyen kedves voltál, és válaszoltál, így a matektanár tőlem nem tudja meg 🙂
Szép napot,
TM