Fahéjas meggylekvár és meggyszörp

meggy lekvár

Meggylekvárt minden évben készítek. Ez a kedvencem a lekvárok közül. Rizsfelfújttal is tökéletes, tejberizzsel is, de akár csak muffinba töltve. Vagy egy vajas zsemlén. Tejjel, mert mi mással.

Szokás szerint vettem egy óriási mennyiséget a piacon, 10 kg volt pontosan. Aztán készült még belőle meggyleves, meggyes-mákos süti, meg meggyes-rácsos pite is.

Hozzávalók: 5 kg meggy, 1 kg cukor (ízlés szerint fahéj)

A meggyeket megmostam, kimagoztam (pont kapóra jött a Szex és New York a tv-ben), és egy nagy edénybe tettem őket, rászórtam a cukrot és egy éjszakán át így álltak. Lefekvés előtt megkevergettem, már vörös lében úsztak a meggyek, az illata pedig fenséges volt. Másnap reggel még kevergettem néha, aztán feltettem a tűzre. Főzés közben is kevergetni kell néha. Egy óra kevergetés után elég sok lé volt rajta, ebből mertem le pár merőkanállal, üvegbe töltöttem és megvártam míg kihűl, utána hűtő. Kész vagyunk a szörppel, ami isteni finom pár citromkarikával és jéggel kínálva.

meggy szörp

A lekvárt további 2 órán át főztem még, amíg megfelelően sűrű lett (hideg kistányérra csöpögtetve megdermed). Én nem szeretem az ilyen nagyon-nagy meggydarabokat benne, ezért kimertem pár merőkanálnyit, és a többit összeturmixoltam botmixszerrel, majd visszatettem azt a néhány kanál nagydarab meggyet. Két óra főzés után előzőleg kifertőtlenített (forró vizet öntöttem bele) befőttesüvegekbe mertem, majd kupakoltam, fejre állítottam őket pár percre és mentek a száraz dunsztba, jól becsomagolva egy dobozba a pincébe. 5 üveg lett belőle.

Az utolsó egy üveg az fahéjas ízesítésű lett, kíváncsi voltam, hogy milyen, hát nagyon-nagyon különleges. Amikor már kimertem a sima lekvárokat, akkor az utolsó adaghoz szórtam egy kávéskanál fahéjat. Elkevertem, kicsit főtt még és kész is.

meggylekvár

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, vagy nézzétek meg az ételfotóimat az Instagramon, bonnieanita néven megtaláltok.

Szólj hozzá!