Így készül a citromos kuglóf extra csokoládé mázzal!

citromos kuglóf

Még sosem vettem részt Blogkostoló játékon, de most jelentkeztem a 15-ikre. A játék lényege, hogy bloggerek jelentkezhetnek, hogy sütnének/főznének valamit a másik blogjáról. Most SüniSüti hirdette meg és nekem PiciJuci blogja jutott. Sokáig nézegettem, hogy mit is süssek, mert több recept is tetszett, végül egy citromos kuglófra esett a választásom. Az eredeti receptet itt találjátok. Persze nekem folyton változtatnom kell a recepteken, így ezen is muszáj volt, főleg, mert elnéztem a joghurtot és azt hittem, hogy citromos van itthon, de epres volt. Így joghurt helyett tejszínt tettem a sütibe.

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt,
7 dkg. teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 cs. sütőpor,
csipet só,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja és leve,
5 tojás,
1 dl tejszín,
18 dkg vaj

a tetejére:
10 dkg csokoládé

1. A elkészítése roppant egyszerű, a cukrot a tojásokkal habosra kell keverni, majd  hozzáreszeljük a citrom héját és kifacsarjuk a  levét. Hozzáadjuk a tejszínt és homogénné keverjük. A liszteket, sütőport, és sót is összekevertem egy másik edényben.  

3. Az olvasztott vajat hozzáadtam a tojásos keverékhez (amikor már langyos volt, különben rántotta lesz belőle). Majd a lisztes keveréket is beöntöttem, a tojásos-vajasba, elkevertem habverővel és már mehetett is a formába.

4. Múltkor vettem mini kuglóf formákat, adtam még egy esélyt a szilikonos formáknak. Ez nagyon kis mini, olyan cuki kis kuglófok lesznek belőle, hogy csak na! A biztonság kedvéért kivajaztam, pedig a szilikonost elvileg nem kell, de így gyönyörűen kijöttek belőle a kis kuglófok. 12 darab lesz belőle.

5. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöttem.

6. Amikor kihűlt, akkor vízgőz felett felmelegítettem a csokoládét, és leöntöttem vele a kuglófokat.

citromos kuglof