Így készül a legcsokoládésabb torta!

csokitorta

 

Ezt a tortát egy a Favim.com oldalon talált desszertes kép illette, ahol alul piskóta, rajta tejszínes és csokoládés krém, a tetején pedig lezárásnak szintén piskótaszerűség, tejszín és karamell volt. Hát mit ne mondjak, nagyon ínycsiklandozó volt a kép.  Gondoltam, hogy muszáj lesz megcsinálni, aztán beugrott, hogy úgyis kell a Nagypapám 91-edik születésnapjára tortát készítenem, akkor meg miért ne ilyen legyen? Extra csokis, habos, krémes lett.

Az adott volt, hogy az alja nem lehet sima piskóta, inkább a toszkán csokitorta tésztáját képzeltem oda és készítettem is el. A csokis krémnek csokoládés mousse-t gondoltam, a tejszínes krém pedig mascarpone-s lett. Íme a recept:

A tésztához:

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé (én most 60 %-ost használtam),
20 dkg vaj,
10 dkg liszt,
20 dkg cukor,
6 tojás

1. A sütöt 180°C-ra előmelegítettem, majd egy kerek, 26 cm-es átmérőjű formát sütőpapírral kibéleltem. A csokit, forró vízfürdő felett a vajjal együtt felolvasztottam. Félreraktam, hogy hűljön egy kicsit.

2. Közben habosra kevertem a cukrot és a tojást, majd hozzáadtam a lisztet is. Csomómentesre kevertem, majd hozzáöntöttem a felolvasztott csokit és vajat. Még egy kicsit kevertem a habverővel, majd a formába töltöttem. Légkeveréses módban 160 fokon sütöttem 30-35 percig. A teteje puha lesz, a belseje pedig krémes. Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült e. Majd hagytam kihűlni.

A csokoládé mousse-t elkészítettem az alábbi recept alapján.

Hozzávalók:
100 gramm étcsokoládé (minimum 60%-os)
3 tojás
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál  Bailey’s likőr (elhagyható)

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam, majd vártam egy kicsit, hogy langyos legyen. Közben a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem. Amikor a csoki már langyos volt, akkor hozzáadtam a tejszínt, a Bailey’s-t, és a tojások sárgáját Utána óvatosan beleforgattam a fehérjét is, így krémes és habos lett.

A tejszínes krémhez: 

250 gramm mascarpone
300 ml tejszín
2 evőkanál porcukor
egy fél citrom leve

A tejszínt felvertem habverővel, majd hozzákevertem a mascarponét-t, a porcukrot és a citrom levét.

Amikor a tészta kihűlt, akkor kettévágtam, az alsó szintre rákentem a mascarpone-s krém 3/4-ét, majd a csokoládé mousse-t, majd befedtem a tészta másik felével. A tetejére kentem a maradék mascarpone-s krémet. Mivel a torta széle nem volt szép kerek, ezért azokat a „morzsákat”, amiket levágtam a széléről, hogy szép egyenletes legyen, azokat a tetejére szórtam. És újra próbálkoztam karamell készítéssel, hogy azt csurgassak a tetejére, a csurgatás elmaradt, de lett helyette vajkaramella, azt is rámorzsoltam. Majd egy kis olvasztott csokoládéval megcsurgattam még. Azt olvastam, hogy idén a pucér torta lesz a divat, ezért nem is burkoltam be a teljes tortát.

csokitorta

“Így készül a legcsokoládésabb torta!” bejegyzéshez 0 hozzászólás

  1. szia! Istenien néznek ki ezek sütik! Van egy pár
    amit ki fogok próbálni! Ügyes vagy! Csak így tovább!
    szia aranka

    Válasz
  2. Kedves Bonnie,
    Szeretnélek kérdezni, hogy ünnepi alkalomra szeretném ezt a tortát elkészíteni amilyan pucér borítás nélküli változatban. Viszonylag kis átmérővel és magas formában, alkalmas a tészta és a krém erre és el lehet-e készíteni előző napon?
    Köszönöm. M

    Válasz
    • Kedves Mónika,

      Persze, alkalmas rá. Van még egy csokis torta recept a blogon, KitKat torta néven, az magas lett és kis átmérőjű.

      Üdv,
      Bonnie

      Válasz
  3. Szia Bonnie,
    köszönöm válaszod, 4lap lenne és abban a sok réteg krém úgye, akkor a mousse és mascarpone rétegek vannak olyan „kemények”, hogy bírják a kiképzést, illetve ami fő, hogy előző nap lesz rá idő elkészíteni és másnap este lesz tálalva. Valami változtatást tegyek a recepten szerined ami erőstí?

    Válasz
    • Kedves Mónika,

      Ha nagyon magas tortát szeretnél, akkor inkabb ezt a csokoládékrémet akánlom http://bonniekonyhaja.cafeblog.hu/2014/09/23/kitkat-torta-mert-neha-kell-egy-kis-szunet/
      A mascarpone krém kicsit lágyabb, de a hűtőben vissza szokott keményedni. Viszont lehet hogy kevesebb tejszínt tennék bele, vagy akár el is lehet hagyni.
      Remelem jol sikerül majd! Ha elotte nap keszited, ugy is tökéletes lesz, csak fogyasztás elott vedd kicsit hamarabb ki a hűtőből.

      Üdv, Bonnie

      Válasz
  4. Neveloapum szulinapjara neztem ki ezt a cuki kis receptet es pont most vettem ki a sutobol az alapot es mar is imadom! Koszonom!:)

    Válasz

Szólj hozzá!