Még karácsonykor az egyik barkácsáruházban lehetett nagyon olcsón ilyen flambírozót kapni, vagy karamellizáló pisztoly, nem is tudom, hogy mi a szakszerű neve. Akkor minden követ megmozgattam, hogy legyen nekem is. Miután megvolt, akkor vettem észre, hogy gáz az bizony nincs benne. Próbálkoztam pár helyen a beszerzésével, azt gondoltam, hogy talán a trafikokban lehet kapni, de nem volt. Szóval ott hánykolódott a konyhában a két kis csuporral együtt, amikor a héten Kati vett gázt is hozzá. Úgyhogy végre használtam is. Nagyon szuper kis szerkezet.
A katalán krém az egyik kedvenc desszertem, a kedvenc spanyol tapaszbárunkban rendszerint szoktunk enni. Mostantól viszont már itthon is bármikor elkészíthetem, és olyan vastag karamellréteget teszek a tetejére, amilyet csak szeretnék.
A Google jó barátom, rákerestem jó pár receptre, és a történetét is elolvastam. Sokan összekeverik ezt a spanyol desszertet a francia creme brulee receptjével, pedig vannak különbségek, mert az vaníliás, tejszínes és vízgőzben készül. A katalán krém pedig tejből készül, citromos/naracsos, fahéjas és lassú tűzön kell sűríteni.
Hozzávalók: (ebből 2 kicsi és 2 normál adag lett)
5 dl tej
50 gramm cukor
4 tojássárgája
1 rúd fahéj
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál vaníliás pudingpor (elvileg keményítő kellett volna, de nekem az nem volt most)
A tetejére egy-egy evőkanál kristálycukor
A tejbe a narancs héját belereszeltem, beletettem a fahéjat, majd lassú tűzön felmelegítem. Nem szabad forrnia. Közben a tojássárgájákat a cukorral habverővel összekevertem, hozzáadtam e pudingport, majd a meleg tejet folytonos kevergetés közben hozzáadtam. Fontos, hogy ne legyen nagyon forró a tej, mert akkor rántotta lesz belőle. Utána visszatettem a tűzre és alacsony lángon folytonos kevergetés közben besűrítettem. Kis tálkákba kanalaztam, megvártam, amíg kihűlt, aztán megszórtam a tetejét cukorral és a flambírozóval rákaramellizáltam. Miután kihűltek, mentek a hűtőbe. Sokáig nem voltak bent, mert muszáj volt megkóstolni. Szobahőmérsékleten kell tálalni.